Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss for Norge i FN

Norge har sikret seg Nelson Mandelas støtte i kampen om en plass i FNs sikkerhetsråd. Sør-Afrikas støtte veier tungt og blir brukt for hva den er verd i den videre valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er glade for at Sør-Afrika støtter vårt kandidatur. Nelson Mandela er en svært viktig aktør, sier spesialrådgiver Dag Vernø Holter i UD. Han leder den norske kampen for å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd høsten 2000.

I et overstrømmende takkebrev, hyller Norges FN-ambassadør Ole Peter Kolby sin sørafrikanske kollega Jacob Selebi for hans sterke støtte.

At Nelson Mandela støtter Norge er et klart pluss når kandidaturet skal fremmes på det afrikanske kontinent spesielt og i resten av verden generelt. Mandela kommer til Norge på offisielt besøkt 16. mars.

Karibisk valgkamp

«Valgkampgeneral» Dag Vernø Holter har den siste tida satt inn støtet mot de små øynasjonene i Karibia. Det har gått en jevn strøm av personlige brev fra utenriksminister Knut Vollebæk til hans kolleger i stater som Bahamas, St. Christopher, Barbados, St. Lucia og Grenada for å nevne noen.

I brevene skriver Vollebæk at de nordiske land stiller seg bak Norge og forteller om Norges internasjonale engasjement.

Stemmebytte

De karibiske statene er også viktig fordi Jamaica håper å bli valgt til Sikkerhetsrådet nå til høsten. Norsk støtte til Jamaica kan utløse et skred av karibiske stemmer til Norge neste år.

Dag Vernø Holter sier at gjensidige avtaler om støtte er en viktig del av Norges strategi, men vil ikke kommentere enkeltavtaler.

Men i UDs brevjournaler går det klart fram at Norge er svært aktivt overfor land som er kandidater til andre plasser i Sikkerhetsrådet.

Norge driver også stemmebytter med land som kjemper om andre internasjonale posisjoner. Etter det Dagbladet kjenner til, vurderer UD å støtte Libanons kandidatur til Den internasjonale havrettsdomstolen mot at Libanon støtter Norge i FN-valget.