Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss for Øvre Otta-vassdraget

Den tidligere langrennskongen Vegard Ulvang ber WHO-sjef Gro Harlem Brundtland om hjelp til å stoppe kraftutbyggingen i Øvre Otta-vassdraget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi apellerer til deg og din enorme autoritet for å forhindre at Arbeiderpartiet i opposisjon blir ansvarlig for en feil Øvre Otta-utbygging. Dette skriver Vegard Ulvang og, Øystein Dahle i Worldwatch Institute Norden og Bellonas Frederic Hauge i et brev til WHO-sjef Gro Harlem Brundtland.

Brevet er også undertegnet de gamle vannkraftutbyggingsmotstanderne Per Flatberg og Inger Heiberg.

For Arbeiderpartiet er faktisk enda en gang i ferd med å starte en valgkamp med en kraft-bombe i kofferten.

For to år siden måtte daværende statsminister Thorbjørn Jagland bruke all sin fantasi for å fjerne gasskraftsaken fra valgkampen. Nå står Øvre Otta-saken klar til Stortingsbehandling. 7. juni skal Stortinget avgjøre om det Øvre Otta-vassdraget skal utbygges.

Å fyre med stavkirker

- Å bygge ut Øvre Otta blir som å fyre med stavkirker, sier Inger Heiberg, en legende i kampen mot vannkraftutbygging.

- Øvre Otta er en nasjonal helligdom. Man bygger ikke ut en nasjonal helligdom, sier Worldwatch Institutes Øystein Dahle.

- Titusenvis av mennesker fra inn og utland oppsøker denne naturperlen hvert år. Som en naturens mann og som en representant for brukerne går jeg kraftig mot en utbygging, sier Vegard Ulvang.

- Noe må være veldig galt med norske politikere dersom de faktisk vedtar en utbygging som er økonomisk stupid, energimessig «på trynet» og miljømessig en katastrofe, sier Frederic Hauge.

De varsler sivile ulydighetsaksjoner man må tilbake til Alta-saken for å finne maken til.

Storstilt subsidiering

I dag skal Frederic Hauge møte Aps miljø- og energipolitiske talsmann, Jens Stoltenberg. Med seg har han en utredning som påviser at en Øvre Otta-utbygging er veldig dårlig bruk av statens penger.

- Det er uforståelig at politikere på Stortinget faktisk støtter utbyggingsplanene, sier Øystein Dahle. Han er sjokkert over det lave kunnskapsnivået stortingsrepresentanter flest har om denne utbyggingssaken.