Slåss for sin tapte sønn

For 45 år siden tok en kubansk mor sin fem år gamle sønn med seg fra Cuba, og rømte til USA. Hjemme på Cuba satt guttens rasende far og forlangte sønnen utlevert fordi han ikke ville at hans sønn skulle oppdras hos «yankee-imperialistene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien har mange paralleller til historien om seks år gamle Elián González, hvor hans far Juan Miguel González, med massiv støtte fra Fidel Castro, forlanger Elián tilbakeført til Cuba. Men for 45 år siden var ikke guttens navn Elián, men Fidelito, og faren var Fidel Castro.

Og det kan være de bitre minnene fra barnefordelingssaken mellom Fidel Castro og hans første kone, Mirta Diaz-Balart, som har fått Castro til å mobilisere «hele» Cuba bak kravet om at Elián må gjenforenes med sin far på Cuba.

Opprørsleder

I 1954 satt den 28 år gamle opprørslederen Fidel Castro i fengsel for det mislykkede angrepet mot militærgarnisonen Moncada året før. Da hadde han vært gift med Mirta Diaz-Balart i seks år. Hun kom fra en mektig familie med nære bånd til Cubas diktator, Fulgencio Batista, som Castro ville styrte.

Denne sommeren forlangte Mirta skilsmisse, tok med seg Fidelito og dro til USA.
Fra fengslet instruerte Fidel Castro sine advokater om å gjøre alt for at han skulle få foreldreretten.
Han lovet også at hvis han ikke fikk foreldreretten ville han «slåss til døden» for å få tilbake sin sønn.

Men Castro tapte i retten. Mirta Diaz-Balart fikk skilsmissen innvilget, og fikk beholde sønnen.

Til Mexico

Året etter ble Castro løslatt, og flyktet til Mexico sammen med flere av sine tilhengere. Der la han strategien for hvordan han skulle styrte diktatoren Batista, og hvordan han skulle få sønnen tilbake.

Høsten 1956 sendte Castro et følelsesladd brev til sin eks-kone. I brevet fortalte han at han skulle på en farefull ekspedisjon, og at dette kunne være hans siste mulighet til å se sin elskede sønn. Mirta gikk med på å la sønnen besøke Castro i Mexico etter at han høytidelig hadde lovet å sende Fidelito tilbake etter to uker.
Men da de to ukene var gått ble han ikke sendt tilbake til sin mor. I stedet installerte Castro ham bak murene i et hus eid av venner i Mexico City.

Kvelden før han startet på tilbaketuren til Cuba skrev han et slags testamente hvor han overlot sønnen i vennenes varetekt hvis han skulle bli drept. Han skrev han beholdt sønnen fordi «min sønn kan bli oppdratt i de avskyelige ideene jeg nå slåss mot».

En uke seinere fløy en fortvilet Diaz-Balart til Mexico, og ved hjelp av den kubanske ambassaden og gode politiske kontakter fikk hun «stjålet» Fidelito tilbake da Castros søstre Emma og Lidia gikk tur med ham i parken.

Til makten

I januar 1959 var diktatoren Batista historie, og Fidel Castro hadde kontroll over Cuba. Da overtalte han sin eks-kone til å ta med seg Fidelito til Cuba.

Fidelito ble seinere sendt til Sovjet hvor han studerte fysikk, og giftet seg med en russisk kvinne. Seinere ble han sjef for Cubas atomkraftprogram. I dag er han forretningsmann, og bor sammen med sin andre kone og tre barn i Havanna.
Mirta Diaz-Balart bor i Spania, men besøker ofte sønnen og hans familie i Havanna. Hun har aldri uttalt seg offentlig om Fidel Castro, men ifølge nære venner skal forholdet mellom dem være godt.

Men Fidel Castros kamp mot familien Diaz-Balart slutter ikke der. I dag har hele familien Diaz-Balart emigrert til Miami. Den republikanske kongressrepresentanten som har stått i spissen for eksilkubanernes krav om at Elián González skal få bli i USA heter Lincoln Diaz-Balart, Mirta Diaz-Balarts nevø.