Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss for sin utro ektemann

NEW YORK (Dagbladet): Det skal mer enn sexskandaler, intime avsløringer og utroskapsrykter til for å felle Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har jobbet for presidenter på randen av nervøst sammenbrudd før. I 1974 jobbet hun for spesialetterforsker Leon Javorski, mannen som nesten fikk stilt president Richard Nixon for riksrett. Kanskje angret hun på at hun giftet seg med mannen fra den håpløse og tragiske familien i Arkansas? Eller irriterte hun seg over at hun ga opp sin lovende karriere som politisk jurist i Washington for å følge ham til en av de fattigste og minst betydelige statene i USA? Eller var hun bitter for at hun ikke har skilt seg fra ham for lenge siden på grunn av hans utroskap? Ingen kunne se hva Hillary tenkte i går. Det folk så var en kvinne stø som fjell.

På TV i dag

I dag stiller hun opp i TV-programmet «Today» for å svare på spørsmålene som nå er på alles lepper: Bills angivelige utroskap og hans seksuelle forhold til Monica Lewinsky, som bare er fem år eldre enn hennes egen datter Chelsea.
Med en nesten utrolig styrke har Hillary Clinton gått gjennom rykteflommen som gang etter gang har truet med å overvelde familien og Bill Clintons politiske karriere.

Hun fortalte verden at hun «ryddet i skapene» i Det hvite hus mens Bill i seks timer avla prov under ed i et bevisopptak i Paula Jones-saken.

Da Bill kom hjem, så de «på en film og hadde en hyggelig kveld».

Elsker ham

Den meste kjente «andre kvinnen» i Clinton-parets ekteskap, nattklubbsangerinnen Gennifer Flowers, er blitt superkjendis etter at Bill Clinton i sitt historiske bevisopptak likevel innrømmet at de hadde hatt et forhold i 70-årene.

Hillary har mange ganger fått æren for å ha reddet valgkampen for Bill Clinton da Gennifer Flowers solgte sin historie til et av kjendisbladene. På Super Bowl-søndagen i CBS-programmet «60 Minutes» satt ekteparet i en sofa og holdt hverandre i hendene.

«Vet du, jeg sitter ikke her som en eller annen liten kvinne som stiller seg bak sin mann, som Tammy Wynette synger. Jeg sitter her fordi jeg elsker ham og respekterer ham, og for å markere hva han har vært gjennom, og hva vi har vært gjennom. Hvis det ikke er nok for folk flest, da, søren heller, la være å stemme på ham.»

Og Bill forsikret at forholdet til Hillary ikke var en politisk allianse, «men et ekteskap».

Takler kriser

Motangrepet drev Flowers inn i skyggenes dal, helt til Clinton innrømmet at de hadde hatt et forhold. Nå sirkulerer hennes historier om å slikke krem av kroppen, hyrdestunder mens femti gjester og Hillary ventet, lett pisking, og at Bill ble særlig opphisset når hun kledde seg ut som en lettkledd heiagjengjente.

Presidentens rådgivere og medarbeidere ble lammet da Monica-affæren eksploderte i offentligheten. Ganske raskt havnet advokatene og de politiske rådgiverne i intern krangel om strategi og taktikk. Men Hillary kom raskt på banen og tok kontroll. Hun fikk tidligere politiske allierte som Mickey Kantor og Harold Ickes tilbake på presidentens lag.

«Hun er god til å styre gjennom kriser,» sier en av medarbeiderne i Det hvite hus.

Ved gårsdagens seremoni i Det hvite hus var det hun som presiderte over presidentens hittil mest effektive tilbakevisning av rykteflommen som hadde rast i fem dager.
«Disse påstandene er ikke riktige,» sa Bill med fuktige og røde øyne rett inn i kameraene til det amerikanske folket.

Tøffe tider

Martin Walker er en av Clintons biografer som forteller om stormer i ekteskapet mellom Hillary og Bill. Under en krangel i guvernørboligen i Little Rock, Arkansas, ropte han etter henne: «Husk at det fortsatt er jeg som er guvernør her, di merr.»

Rykter og påstander om Bills utroskap ga seg ikke, og mot slutten av 1989 satte Hillary ham kniven på strupen etter at en gråtende Chelsea hadde stilt spørsmålet: «Mamma, hvorfor er ikke pappa glad i deg lenger?»
«Enten legger du om stilen, eller vi skiller oss,» var Hillarys ultimatum.

De begynte å gå sammen til metodistpresten Ed Matthews i Little Rock som fikk dem til å holde hverandre i hendene, falle på kne og be sammen. Bill lovet å forandre seg, arbeide hardere, bli en bedre ektemann og far og tilbringe mer tid sammen med familien.

Mandy Grünwald, som arbeidet i Clintons valgkamp i 1992, sa at Hillary vet at Clinton har vært utro.

Men hun føyde til: « Jeg tror hun elsker ham på den måten en mann gjerne vil bli elsket, fullt klar over både hans sterke og svake sider. Bedre enn noen vet hun hvem han er, og hun elsker ham.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!