Slåss for tyskerne, spionerte for britene, døde hos russerne

Da gategutten Ørnulf Erichsen fra Bergen begynte å spionere mot russerne, ble skjebnen hans beseglet.

ENESTE BILDE: Dette er det eneste bildet som finnes av Ørnulf Erichsen, Bergens-gutten som lot seg verve til Waffen-SS . Bildet ble tatt i anstalten Waldheim, der bergenseren satt som straffange på siste halvdel av 40-tallet, og hvor han døde av tuberkolose den 17. februar 1950.
ENESTE BILDE: Dette er det eneste bildet som finnes av Ørnulf Erichsen, Bergens-gutten som lot seg verve til Waffen-SS . Bildet ble tatt i anstalten Waldheim, der bergenseren satt som straffange på siste halvdel av 40-tallet, og hvor han døde av tuberkolose den 17. februar 1950.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CALW/BERLIN (Dagbladet): - Jeg satt hos Ørnulf Erichsen da han døde, forteller Benno Preiss (85).

- Den gangen var jeg fange i den sovjetiske fangeleiren i Waldheim. Det hersket forferdelige forhold med sulteforing og mange dødsfall på grunn av sykdom og underernæring.

- En dag ble Erichsen innlevert som pasient på sykestua hvor jeg arbeidet. Han fortalte at han var nordmann og kom fra Bergen, sier Preiss.

Forferdelig forfatning

Under krigen hadde han vært i Waffen-SS.  Årsaken til at han hadde havnet i en sovjetisk straffeleir, var at Erichsen i 1947 ble grepet og dømt som utenlandsk spion. 

Nordmannen hadde langt framskreden tuberkulose og var i en forferdelig forfatning. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.