Slåss mot epidemier

IZMIT (Dagbladet): De første tilfellene av tyfus er registrert i jordskjelvområdene i Tyrkia. Det rapporteres om stadige tilfeller av diaré, dysenteri og salmonella, og det går rykter om kolera-tilfeller. Epidemier synes uunngåelig. Spørsmålet er hvor alvorlige de vil bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld arbeidet hjelpearbeidere fra Norges Røde Kors på spreng for å få ferdig en egen isolatavdeling ved det nyetablerte norske feltsykehuset i Izmit, om lag ti mil fra Istanbul.

Nordmennene er forberedt på det verste. På grunn av epidemifaren har man besluttet å sette av halvparten av de 200 sengeplassene ved feltsykehuset til epidemiavdelingen.

Etter planen skal avdelingen bemannes av leger ved det jordskjelvrammede universitetssykehuset i Izmit, der nordmennene er forlagt.

Isolert

Så snart den første pasienten med tegn på en epidemisk sykdom blir lagt inn, vil hele området bli sperret av og isolert. Man tar ingen sjanser.

- Situasjonen er alvorlig. Hvor alvorlig er det vanskelig å si, forteller lederen for det norske Røde Kors-teamet Halvor Fossum Lauritzsen til Dagbladet.

- Først i slutten av uka vet vi hvordan dette vil gå. Det er da de store utbruddene kan komme, sier en av legene ved universitetssykehuset.

Flere byer er langt alvorligere stilt enn Izmit. I Sakarya, tre mil unna, stanset myndighetene alt redningsarbeid lørdag kveld av frykt for epidemier. Den hardest rammede byen Golcuk er delvis stengt av for utenverdenen. Det har gått rykter om at tyrkiske myndigheter vil isolere flere katastrofeområder.

Yngleplass

En rekke steder har man begynt å helle ut store mengder kalk rundt sammenraste bygninger.

Bakteriene har gode yngleplasser i jordskjelvområdene med opptil 35 graders varme. Den største faren ligger i forurenset drikkevann, ikke minst på grunn av døde dyr som blir liggende igjen i elvene. Latrineforholdene er mange steder elendige for de mellom en og to millioner tyrkere som de siste dagene har oppholdt seg i telt utendørs. Nå har tyrkiske myndigheter begynt å sette opp mobile latriner, men det skjer foreløpig i liten skala. De har også begynt å dele ut tabletter for å rense vann, men heller ikke det synes å forekomme så mange steder.

Regnet kommer

En rekke jordskjelvområder er uten elektrisitet, og det øker også faren for bedervet mat.

I dag er det meldt regn i Tyrkia. Det vil gjøre situasjonen enda mer alvorlig. Regnvannet kan forurense grunnvannet, og vil også spre forurensning fra jordskjelvruinene og fra det utbrente oljeraffineriet i Izmit. Regnet, som også vil ramme alle som ligger i telt, kunne ikke kommet på et verre tidspunkt.

- Det viktigste nå er å skaffe nok flaskevann til jordskjelvområdene, sier Halvor Fossum Lauritzsen.

Han og teamet hans bygger nå opp beredskapslagre, og er i ferd med å skaffe til veie tyfoid-vaksine som kan tas i pilleform.