Slåss mot gassbomben

LILLESTRØM (Dagbladet): Selv om brannfolk og eksperter kjempet desperat i timesvis med å få slukket flammene i den brennende gassvognen i natt, ble det første forsøket på å drepe brannen mislykket. Ved 03-tida i natt innrømmet politiet at situasjonen var tilbake til slik den var før forsøket startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er tilbake der vi var tidligere. Forsøket på å slukke brannen er mislykket, men ikke oppgitt. Vi vurderer hele tiden om det er forsvarlig å gjøre et nytt forsøk, sier politiinspektør Kari Torkeldsen til Dagbladet klokka 03.00.

- Det vi gjør nå er å pøse på mye vann for å kjøle ned disse tankene. Vi vurderer hele tiden om vi skal gjøre et nytt forsøk, sa politimester Jørgen L. Høidahl like før klokka halv tre i natt.

Dreper flammene

I over tre timer hadde da brannfolk sprøytet tusenvis av liter med vann på flammene. Gjentatte ganger flammet ilden opp, og de tapre brannslokkerene måtte trekke seg hurtig tilbake. Men gang på gang vendte de tilbake til ilden. Ofte var de bare fem-ti meter unna vognene, selv om de var smertelig klare over at de blir drept momentant dersom gassen skulle eksplodere.

Alle er klar over hvor stor den fysiske og psykiske belastningen på slokkemannskapene er.

- Det er hardt arbeid. Og eksplosjonsfaren er fremdeles meget stor, sier Torkeldsen.

Kort tid før midnatt sviktet ett av aggregatene som pumper vann. Dermed måtte brannfolkene kjempe mot flammene med for dårlig vanntrykk i omtrent en time.

Eksplosjon

For faren for at gassen eksploderer i en ildkule har trolig vokst. De svenske ekspertene oppdaget i går kveld at en sprekk i en sveisedel i den øvre delen av den brennende vogna hadde vokst. Tilskuerne kunne se en blå flamme slikke langs en to meter lang del av toppen på vogna. I tillegg: Jo mindre propan som er igjen i tanken, jo mer øker eksplosjonsfaren.

Derfor ville ekspertene starte tømmingen allerede sent i går kveld.

Ved 23.15-tida i går kveld begynte arbeidet med å slukke brannen. Flere brannbiler rykket fram til vogna, og pøste på mer vann enn tidligere. Et stort område rundt ble dekket av branndempende skum, og lyste opp Lillestrøm. Forsøket var mislykket, og flammene blusset opp igjen.

Damp og røyk la seg i et slør over Lillestrøm, og sirenene ulte gjennom natten. Høyeste beredskap ble innført like før klokken 23, og alle mannskaper, journalister og tilskuere ble bedt om å fjerne seg ytterligere for å beskytte seg mot den stadig mer fryktede ildkulen som vil oppstå dersom gassvognene eksploderer.

Mens det hele pågikk sto de tre svenske ekspertene bare 15 meter fra den potensielle gassbomben.

Mislykket

Ved 23.20-tida måtte forsøket gis opp, og samtlige mannskaper og kjøretøyer trakk seg tilbake fra den brennende vogna.

I går ettermiddag kom fem svenske eksperter fra Statoils anlegg i Stenungsund i Sverige brannområdet på Lillestrøm. Kort tid etter klokka 19 tok fire av ekspertene seg fram til vogna for å undersøke om det dristige forsøket på å brenne gassen fortere skulle gjennomføres.

I kledd vernedrakter og hjelmer gikk de fire svenskene helt bort til den brennende vogna, selv om risikoen var overveldende. Dersom tankene hadde eksplodert hadde de blitt drept momentant. I etterkant har mange andre brannfolk utsatt seg for den samme risikoen under slokingsarbeidet.

Fakle

Det var ved 21-tida i går kveld ekspertene bestemte seg for å for å forsøke å «fakle» den brennende vogna. Ved å knytte en gassledning til en av vognenes ventiler, ledes gassen til en flamme i et tårn i enden av slangen. Der brenner gassen opp. Dette vil føre til at de om la 25 tonnene med gass brenner opp langt raskere enn om brannen fortsetter på egenhånd. Mens det under brannen brant opp 200 kilo gass i timen, vil faklingen sørge for at det brenner opp hele 10000 kilo gass per time. Går alt etter planen, vil gassen være oppbrent i løpet av to til tre timer. En enorm flamme vil lyse over Lillestrøm når gassen brenner, dersom ekspertene lykkes med å slukke brannen.

Mannskapene var ved 02.00-tida langt klare til å tenne fakkelen.

Dagbladet besøkte Lillestrøm politistasjon klokka 22.15, like før slokkingen startet. Redningsledelsen hadde på det tidspunktet, i samarbeid med det svenske ekspertteamet, besluttet å «fakle» den brennende gasstanken. På operasjonsentralen sitter politioverkonstabel Sissel Rødås Bjerke.

- Jeg konsentrerer meg om å gjøre jobben min. Det nytter ikke å tenke på hva som kan skje, sier Rødås Bjerke.

Politimester Høidahl har vært i kontakt med redningsfolkene.

- Ingen har gitt uttrykk for engstelse eller ønske om å trekke seg, selv om de er nærmere gassbomben enn noen andre.

- Alle vet om risikoen med å jobbe så nært toget, men vi vet at vi har en jobb og gjøre, sier Høidahl.

<B>MISLYKKET: Nattens forsøk på å slokke brannen var mislykket.