- Slåss mot guds fiender

Mens hundretalls amerikanske krysserraketter slo ned over Irak, sendte Saddam Hussein følgende melding til sitt folk gjennom det statlige nyhetsbyrået: - Bekjemp og slåss mot fiendene av gud og menneskeheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam fra bunkeren i Bagdad:

På denne måten ville Saddam vise at USA og Storbritannia ikke hadde fått has på ham denne gangen heller.

Inntil litt over klokka to i natt ble mål i og rundt Iraks hovedstad Bagdad truffet av raketter ved fire anledninger.
Direkte på TV-stasjonene CNN og BBC kunne man se irakisk luftvern i aksjon og se og høre drønnene fra amerikanske og britiske raketter som slo ned og eksploderte.

- Jeg tror ikke stedet vi befinner oss er et bombemål, sa CNNs utsendte reporter Christiane Amanpour fra taket på bygningen til Iraks informasjonsministerium i Bagdad.

Krysserrakettene ble skutt ut både fra amerikanske krigskip og bombefly som tok av fra hangarskipet «Entreprise» og fra baser i Midtøsten, ble det opplyst fra amerikansk hold i natt.

«Operasjon ørkenrev»

Amerikanerne brukte både Stealth jagerfly og B-52 bombefly under angrepene. Angrepet har fått kodenavnet «Operasjon ørkenrev».

De første rakettene slo ned litt før midnatt. En time seinere kjørte det fremdeles privatbiler rundt i Bagdads gater.

Det var i natt uklart hvor stor skade rakettangrepet har gjort, men en krysserrakett slo ned i den sentrale bydelen Karada i Bagdad, like i nærheten av Saddams største palass i hovedstaden. Det var uklart om palasset ble ødelagt.

Det ble hørt en rekke eksplosjoner i nærheten av Bagdad i løpet av natta. Vinduer ristet og brannbiler og ambulanser med ulende sirener kjørte gjennom gatene i full fart. Pressefolkene i Bagdad fikk beskjed om at irakiske myndigheter ville vise dem steder som var truffet.

20 nordmenn

Et tjuetalls nordmenn befinner seg for øyeblikket i Irak, men ingen skal befinne seg i Bagdad, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.
UD har ikke full oversikt over nordmenn i Irak. Pressetalsmann Ingvard Havnen sier at de fleste arbeider for forskjellige internasjonale organisasjoner spredt over hele landet. Mange arbeider for FNs organisasjoner.

Havnen sier at de internasjonale organisasjonene også har et eget ansvar for sine folk. Men UD holder seg løpende orientert. De vil i løpet av dagen i dag vurdere om de skal iverksette tiltak overfor nordmenn som er i Irak.

Havnen utelukker ikke at andre nordmenn kan være i Irak på egen hånd uten at UD vet det.