Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss mot Guinness

Irland tar opp kampen mot alkoholmisbruk. Forbud mot alkoholreklame er første skritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbudet skal bare gjelde for radio og fjernsyn, og bare fram til klokken 22. Dessuten vil regjeringen ha totalt reklameforbud på offentlige transportmidler, på ungdomsklubber og på sportsarrangementer der mange av tilskuerne er unge, melder BBC.

Det høres kanskje ikke så drastisk ut. Men for irene, som lever i et samfunn der det mørke Guinness-ølet tradisjonelt har flytt om kapp med gylden whiskey på pubene og der avholdsfolk fortsatt risikerer å bli betraktet som eksentriske, er dette en omveltning.

Medaljens to sider

Forsiden av den irske drikkemedaljen er muntre vertshus, folkemusikk som veksler mellom det livlige og det sentimentale, og stor om ikke alltid like tydelig fortellerkunst. Baksiden er økende gatekriminalitet, vold i hjemmene og familieoppløsning.

Personlige tragedier kan ikke måles i penger, men statsminister Bertie Ahern har også økonomiske hensyn å ta. For uhemmet drikking koster staten Irland store beløp. Ahern mener alkoholmisbruket fører til produktivitetstap og andre omkostninger på til sammen rundt to milliarder euro (nærmere 16 milliarder kroner) i året. Blant EU-landene er det bare Luxembourg som kan måle seg med Irland i alkoholforbruk per hode.

«Nifst og sykelig»

President Mary McAleese sa nylig at irene har et nifst og nærmest sykelig drikkemønster. Hun er blant de stadig flere som føler seg støtt over alkoholreklamen som trenger seg på overalt der folk flest ferdes. McAleese og Ahern møter en viss motstand, ikke fordi irene er uenige i at det drikkes for mye, men fordi de syns det blir vel mye offentlig oppsyn med private vaner.

- Vi trenger ikke statlige barnepiker, er en kommentar som går igjen.

Forslaget om nye alkoholpolitiske restriksjoner kommer hakk i hæl på kunngjøringen om røykeforbud på irske puber og restauranter. Dette forbudet, som også er omstridt, skal etter planen tre i kraft fra neste år av.

(NTB)

KULTUR: Irske puber oser av kultur. Og kulturen er over alt, på hvert gatehjørne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media