Slåss mot sosialkontoret

Eksnarkomane Catharina klarer seg fint i Oslos utkant. Nå tvinger sosialkontoret henne til en dyrere bolig i sentrum, der heroinet flyter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun tok avgjørelsen om å komme seg ut av rushelvete da hun fikk barn, og hun har klart det - uten metadon.

Nå har Oslo kommunes boligkontor gitt Catharina Rhimni tre måneders frist på å akseptere flytting til ny bolig i Gamlebyen.

40-åringen frykter at hun vil miste tilgangen til kommunal bolig og få redusert sosial støtte hvis hun takker nei til den uønskede boligen.

- Det meste blir feil hvis jeg må flytte til leiligheten nede i Gamlebyen, sier Catharina og ramser opp:

Det er kort vei til Plata og miljøet hun har kjempet så hardt for å komme ut av etter 25 år som rusmisbruker.

Det er tett med brune kafeer og et klientell Catharina bør holde seg unna.

Det vil bli vanskeligere å ha sunt samvær med hennes 6-årige barn.

Leiligheten er 1603 kroner dyrere.

På Mortensrud, der hun nå bor, har Catharina sitt trygge nettverk som har hjulpet henne å komme på rett kjøl; moren og ei barndomsvenninne.

Ville vekk

For å få en stabil og trygg bosituasjon søkte Catharina for to år siden om å få kommunal bolig på Mortensrud. Hun ble stående som nummer 170 i køen. Mens hun ventet, leide hun en privat leilighet på Mortensrud, hvor hun nå har bodd med sosialstøtte og trivdes i et år.

En regelendring som trådte i kraft tidligere i år, sier at søkeren skal tildeles bolig i den bydelen man var registrert i da søknaden ble sendt. Da søknaden ble sendt, bodde Catharina i samme bydel som Gamlebyen ligger i. Derfor må hun altså rives opp fra en boligen der hun føler seg trygg, der ungen trives og der hun har sitt sosiale nettverk.

Catharinas advokat er oppgitt over at myndighetene ikke tar individuelle hensyn.

- Etter regelendringen sier sosialkontoret at hun må søke på nytt hvis hun ønsker seg til Mortensrud. Da kommer hun bakerst i køen igjen, sier advokat Petter Sørensen.

Den nye boligen blir dyrere, men Catharina vil få bostøtte dersom hun flytter. Bostøtten vil bli betalt delvis av staten, og Klemetsrud sosialkontor vil spare 8800 kroner måneden i kommunens sosialbudsjett - kostnadseffektiv kommunal drift , kalles det.

Rehabilitert og rusfri

Catharina har vært rusfri i seks år, men hadde et tilbakefall våren 1999.

- Mannen min flyttet og jeg hadde for dårlig nettverk, sier hun.

Høsten 1999 la hun seg inn på Veksthuset for andre gang til ny avrusning.

- Det er beintøft å avruse seg, men egentlig bare peanuts i forhold til det som kommer - nemlig å få et bein innenfor samfunnet igjen, sier Catharina.

- Sosialkontoret gjør sitt for å vanskeliggjøre det. Hadde systemet vært enklere, hadde det kanskje vært lettere å være rusfri.

Veksthuset har erklært henne fullt ut rehabilitert, og 40-åringen har nå vært på rett kjøl i tre år.

Men hun sliter med gammel gjeld på cirka 200000 kroner, og hun kjemper en kamp for å kunne være en god mor. Nylig ga tingretten henne tilbake omsorgsretten for barnet.

- Jeg er fryktelig sliten, av å måtte slåss hele tida. Håpet er at jeg for en gangs skyld kan få slå rot og la den rota bli sittende, sier Catharina.

Ingen kommentar

Sosialkontoret i bydel Gamle Oslo har til nå dekket Catharinas boutgifter på Mortensrud. Problemene oppsto da saken ble overført til Klemetsrud/Mortensrud sosialkontor.

- Det er merkverdig at ett sosialkontor vurderer så forskjellig fra et annet, sier Sørensen. - Det virker på meg som om de tar lite hensyn til mor og barn.

Klemetsrud/Mortensrud sosialkontor ønsker ikke å kommentere Catharinas sak i Dagbladet, selv om Catharina og hennes advokat fritar saksbehandler fra sin taushetsplikt.

FLYTTES NÆRMERE DOPMILJØET: - Er det dette jeg er blitt nykter for? spør Catharina Rhimni (40) oppgitt. Hun er lei av å slåss mot sosialkontoret, som vil flytte henne ned til Oslo sentrum der heroinet flyter - og husleia er dyr.