Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss mot Taliban med 40 år gammel ammunisjon

USA ga 22-åring milliardkontrakt på å utstyre de afghanske styrkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den tilsynelatende endeløse kampen mot al-Qaida og Taliban i Afghanistan utkjempes med 40 år gammel ammunisjon fra sovjettidas Albania og Kina.

Siden i fjor har det amerikanske militæret, som har ansvaret for å utstyre de afghanske styrkene, benyttet et selskap styrt av en 22-åring tidligere tiltalt for vold mot kjæresten og tatt av politiet med falskt førerkort, skriver avisa The New York Times

Selskapet AEY Inc, som opererer fra et kontor på Miami Beach, er blitt hovedleverandør av ammunisjon til det afghanske militæret og politiet. I januar 2007 fikk de en kontrakt verdt nærmere 300 millioner dollar eller 1,5 milliarder norske kroner.

- Mange av oss stiller oss spørsmålet: Hvordan fikk denne fyren disse oppdragene, sier militære kilder og tjenestemenn The New York Times har snakket med.

Utgått på dato

Ifølge avisa er mye av ammunisjonen den afghanske hæren får 40 år gammel, i dårlig innpakning og stammer fra sovjettidas overskuddslagre.

Dette ble blant annet oppdaget da en afghansk obserstløyntant i Nawa, nær grensa til Pakistan, skulle undersøke patronene de hadde fått tilsendt. Innpakningen revnet, patronene ramlet ut og det viste seg at ammunisjonen ble produsert i Kina i 1966. 

Tilsvarende gammel ammunisjon har USA og Nato vurdert som upålitelig og foreldet, og derfor brukt millioner av dollar på å destruere.

UTSTYRT MED GAMMEL AMMUNISJON: Afghansk politi i gatene av Kandahar. Ifølge avløringen til The New York Times er de afghanske styrkene utstyrt med 40 år gammel ammunisjon. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/SCANPIX
UTSTYRT MED GAMMEL AMMUNISJON: Afghansk politi i gatene av Kandahar. Ifølge avløringen til The New York Times er de afghanske styrkene utstyrt med 40 år gammel ammunisjon. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/SCANPIX Vis mer

I tillegg til å samarbeide med selskaper mistenkt for ulovlig våpensalg, har AEY Inc også importert flere titalls millioner patroner fra Kina, noe som er i strid med amerikansk regelverk.

Selskapets administrerende direktør Efraim Diveroli (22) sier hans selskap ikke har gjort noe galt, og henviser til sin advokat Hy Shapiro. 

Broket fortid

Efraims Diveroli og AEY Inc\'s vei til milliardkontrakter med Pentagon gir et interessant innblikk i Bush-administrasjonens hyre av private kontraktører i krig.

AEY Inc var et av 10 selskaper som la inn anbud på forsvarskontrakter i september 2006. Året før hadde Efraim Diveroli, 19 år gammel, overtatt farens selskap.

Hans erfaring med våpen og ammunisjon begrenset seg til å ha jobbet en kort periode for Botach Tactical, onkelens Los Angeles-baserte selskap som leverte utstyr til politi og militære.

I den påfølgende perioden da Efraims Diveroli tok businessen til Miami Beach, havnet han i klammeri med politi og rettsvesen på grunn av anklager om vold og trusler mot to tidligere kjærester.

I desember 2006 ble han tatt med et forfalsket førerkort, som gjorde han gammel nok til å kjøpe alkohol. I januar 2007 fikk han en kontrakt med det amerikanske militæret verdt 300 millioner dollar.

image: Slåss mot Taliban med 40 år gammel ammunisjon

Selskapet suspendert

Etter at The New York Times begynte å grave i saken, har det amerikanske militæret denne uka kansellert alle framtidige avtaler med AEY Inc. Det skyldes selskapets import fra Kina, og at de skal ha oppgitt at ammunisjonen kom fra Ungarn.

Hvilke vurderinger Pentagon gjorde i forhold til å sjekke hvor ammunisjonen kom fra og kvaliteten på den er høyst uklart. Da Afghanistan-kontrakten med AEY Inc ble undertegnet stod det ingenting der om hvilke tester ammunisjonen hadde gjennomgått.

En ansatt i det amerikanske forsvarets forvaltningskommando sier til avisa at siden ammunisjonen er tiltenkt utenlandske våpen, settes det ingen spesifikk standard for ammunisjonen så lenge den passer våpnene den skal i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media