Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss mot utlevering

Radko Mladic viser tegn på at han er forvirret.

FRISK? Det er uenighet om hvor frisk Ratko Mladic er. Forsvareren prøver å stanse en utlevering til Haag. Foto: REUTERS
FRISK? Det er uenighet om hvor frisk Ratko Mladic er. Forsvareren prøver å stanse en utlevering til Haag. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEOGRAD (Dagbladet): Mannen som var kommandant da 8000 unge muslimske gutter og menn ble massakrert i Srebrenica i 1995, slåss nå mot å bli utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Bilde av en forvirret mann Familien sier Mladic er for syk til å bli transportert til Haag, der han vil møte igjen sin fremste kompanjong fra serbernes etniske rensing i Bosnia, Radovan Karadzic. Han ble tatt for tre år siden.

Mladics forsvarer, Milas Saljic, sa i går ifølge radiokanalen B 92 at det er umulig å diskutere forberedelse av forsvaret i krigsforbryterdomstolen med sin klient.

- Jeg lyttet og skrev ned hans ordre hele tida. Han snakket og snakket om å besøke sin datters grav, og han har hatt morbide tanker, som at de må komme med kisten med datterens levninger hvis de ikke lar ham besøke grava, sa Saljic til reportere etter besøket med sin klient.

Mladics forsvarere forsøker åpenbart å tegne et bilde av en forvirret Mladic, av en mann som ikke er i stand til å forsvare seg på fornuftig vis, og som dermed ikke har noe i en krigsforbryterdomstol å gjøre. Det Mladic ber om er rett og slett å få datterens kiste, med hennes levninger, til fengselet der han sitter. Datteren bekikk selvmord.

Bilde av en normal mann Men regjeringen er fast bestemt på å sende Mladic til Haag, akkurat som den serbiske regjeringen gjorde med Slobodan Milosevic i 2001, og med Radovan Karadzic i 2008.

- Det er min oppfatning at han (Mladic) opptrer på en kontrollert måte. Når det gjelder hans mentale helse, tro meg, så ser han mer normal ut enn mange andre, sier en av toppene ved den serbiske krigsforbryterdomstolen Bruno Vekaric.

Mladics sønn Darko er også aktiv i forsvaret av faren. I går sa han at faren hadde sagt til ham at han ikke hadde noe ansvar for det som skjedde i Srebrenica i 1995.

Mladic synes å fraskrive seg ethvert ansvar for de serbiske krigene på 1990-tallet. Ifølge folk som har vært nær ham etter arrestasjonen torsdag i forrige uke, legger han skylda på både det serbiske folket, og på Slobodan Milosevic, Jugoslavias siste president, og ideologen for de serbiske kampanjene for etnisk rensing for 20 år siden.

Mladic sier Milosevic er skyldig fordi han var arkitekten for den etniske rensingen. Og han sier at det serbiske folket er skyldig, fordi det var de som valgte Milosevic som leder.

Det tar trolig toppen tre dager før Mladic er i Haag. Men sannsynligvis sendes han av gårde tidligere, kanskje allerede idag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media