Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss om damene

Kvinnelige velgere har snudd valgvinden til fordel for Mitt Romney.

DAMEJAKT: President Barack Obama (t.v.) og republikanernes kandidat, Mitt Romney, møttes i natt norsk tid til sin andre debatt på Hofstra University i Hempstead utenfor New York. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN /Nicholas KAMM
DAMEJAKT: President Barack Obama (t.v.) og republikanernes kandidat, Mitt Romney, møttes i natt norsk tid til sin andre debatt på Hofstra University i Hempstead utenfor New York. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN /Nicholas KAMM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMPSTEAD (Dagbladet): President Barack Obama har helt fram til de siste ukene ledet stort over republikanernes kandidat, Mitt Romney. Men etter den katastrofalt dårlige debatten for Obama i Denver for snaut to uker siden, skal særlig kvinnene ha strømmet til Romney.

I kveldens debatt vil trolig begge gjøre alt de kan for å skru på sjarmen for denne velgergruppa.

- Sterk bevegelse En meningsmåling fra Gallup og USA Today viser at den tosifrede ledelsen Obama har hatt blant kvinnelige velgere, har forsvunnet etter den første debatten. I de avgjørende vippestatene sier 48 prosent av sannsynlige kvinnelige velgere at de vil stemme på Obama, mens nøyaktig like mange sier de vil stemme på Romney. Obamas rådgivere sier imidlertid at denne målingen ikke gir et riktig bilde, og viser til andre målinger hvor Obama fortsatt leder.

- Våre interne målinger viser en sterk bevegelse mot Romney de siste to ukene. De viser en betydelig bevegelse blant uavhengige velgere, kvinner og blant dem som tidligere hellet mot å stemme Obama, sier Romneys politiske sjefrådgiver, Rich Beeson, i en uttalelse.

I målingen fra USA Today sier 39 prosent av kvinnene at spørsmålet om selvbestemt abort er det viktigste for dem. Romney ønsker fortsatt at abort skal være forbudt i alle tilfeller bortsett fra tilfeller av incest, voldekt eller hvor det er fare for moras liv, men mange mener han har klart å framstå som en langt mer moderat politiker siden debatten i Denver.

Obama mener abort skal være selvbestemt, og rådgiverne hans har brukt mye energi den siste tida på å få fram at Romney sier nei til abort. Den som vinner valget i november, vil trolig få ansvaret for å utnevne to nye høyesterettsdommere. Det 

I dagens debatt vil kandidatene få spørsmål fra vanlige velgere i salen. Dersom Romney klarer å skape en god utveksling med en kvinnelig spørsmålsstiller, kan det styrke ham ytterligere, skriver New York Times. Samtidig kan feiltrinn og tabber så seint i valgkampen være skjebnesvangert.

Mange har reagert på at Obama ikke tok opp abortspørsmålet i den første debatten, men visepresident Joe Biden gjorde det til et stort poeng i visepresidentdebatten i Kentucky. Mye tyder på at Obama vil forsøke å gjøre det samme i kveldens debatt.

Graver i fortida Tidligere demokratisk presidentkandidat, John Kerry, har spilt rollen som Romney i Obamas debattforberedelser. Han er selv fra Massachusetts, staten hvor Romney var guvernør.

Da Dagbladet og andre medier traff ham før debatten, fortalte han at Obamas team har brukt mye energi på å grave i Romneys fortid. Dette vil trolig Obama bruke for alt det er verdt i debatten.

- Jeg vet mer om Romney enn det jeg egentlig ønsker. Det har nesten aldri skjedd før at en presidentkandidat ikke ligger an til å vinne sin hjemstat. At Romney ligger 25 prosentpoeng bak på målingene i sin egen stat, sier mye om hvor dårlig jobb han gjorde, sier Kerry.

SPILLER ROMNEY: Senator og tidligere demokratisk presidentkandidat, John Kerry, har spilt rollen som Mitt Romney i Obamas forberedelser til debatten. Før selve debatten møtte han pressen. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
SPILLER ROMNEY: Senator og tidligere demokratisk presidentkandidat, John Kerry, har spilt rollen som Mitt Romney i Obamas forberedelser til debatten. Før selve debatten møtte han pressen. Foto: AP Photo/Mary Altaffer Vis mer