Slåss om de hemmelige mappene

Det hemmelige politiet overvåket det egyptiske folk i flere tiår. Nå kjempes det en voldelig kamp om de hemmelige mappene, som beviser grove overgrep.

OPPLØSTE DEMONSTRASJONEN: Den egyptiske hæren oppløste i går kveld demonstrasjonen utenfor det hemmelige politiets lokaler i Kairo. Demonstrantene ble etterpå møtt av en bande bevæpnet med sverd, macheter, molotovcocktailer og mursteiner. 15 mennesker ble skadd. Foto: REUTERS/Amr Abdallah/Scanpix
OPPLØSTE DEMONSTRASJONEN: Den egyptiske hæren oppløste i går kveld demonstrasjonen utenfor det hemmelige politiets lokaler i Kairo. Demonstrantene ble etterpå møtt av en bande bevæpnet med sverd, macheter, molotovcocktailer og mursteiner. 15 mennesker ble skadd. Foto: REUTERS/Amr Abdallah/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang siden Mubarak gikk av 11. februar har det kommet til voldelige sammenstøt mellom demonstranter i Kairo. Den fredelige revolusjonen som endte med Mubaraks fall er nå inne i sin andre fase, der hæren sitter med makta i en overgangsfase.

Det har vært en rekke demonstrasjoner utenfor det egyptiske sikkerhetspolitiets lokaler i Kairo, men i går kom en gruppe ikke-uniformerte menn og angrep demonstrantene, som hevder at sikkerhetspolitiet har spionert på det egyptiske folk i flere tiår. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

- 2000 demonstranter Mubarak-tilhengerne var bevæpnet med sverd og molotovcocktailer da de angrep demonstrantene. I tillegg kastet de mursteiner på «mobben som sørget for opprøret som styrtet Mubarak».

Hæren oppløste kampene ved å skyte i været i flere minutter. Det førte til panikk og kaos.

BA OG DEMONSTRERTE: «Ned med det statlige sikkerhetsapparatet», står det på plakaten demonstrantene ber på. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix
BA OG DEMONSTRERTE: «Ned med det statlige sikkerhetsapparatet», står det på plakaten demonstrantene ber på. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix Vis mer

- Hæren startet å skyte for å spre oss. Vi forsøkte å løpe vekk, men ble møtt av 200 banditter som angrep oss med skarpe våpen på den andre siden, sier Mohammad Fahmy til Reuters.

Fahmy anslår at det var 2000 demonstranter utenfor det hemmelige politiets lokaler.

- Internt spionprogram Kampen om mappene til overvåkede egyptiske borgere er viktig i kampen for å ta et oppgjør med Mubarak-tida. Det har gått rykter om at mapper som kan være bevis på menneskerettighetsbrudd systematisk er ødelagt i etterkant av Mubaraks fall.

Det hemmelige politiet har ifølge BBC 100 000 ansatte og et enormt nettverk med informanter på alle lag i det egyptiske samfunnet. Politiet er fryktet for sine brudd på elementære menneskerettigheter og det har ikke vært uvanlig med tortur av arresterte opposisjonelle.

15 SKADDE: En skadd demonstrant blir båret vekk. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix
15 SKADDE: En skadd demonstrant blir båret vekk. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix Vis mer

En kilde i innenriksdepartementet Reuters har snakket med sier at det hemmelige politiet har fungert som et internt spionprogram.

Mapper beviser overgrep Egypts revolusjon har av mange blitt kalt «Midtøstens 1989». I Øst-Tyskland var nedleggelsen av Stasi, det hemmelige politiet, en av de store symbolske seirene.

I den første fasen ødela Stasi tusenvis av dokumenter som kunne avsløre den systematiske overvåkingen av innbyggerne i Øst-Tyskland, men da folket skjønte hva som pågikk samlet de seg utenfor Stasi-hovedkvarteret og demonstrerte.

15. januar 1990 klarte demonstrantene å innta det hemmelige politiets lokaler og sikret dokumentene som beviste systematiske overgrep mot befolkningen. I 1992 ble alle dokumentene frigitt.

BER OM MAPPENE SINE: 2000 demonstranter samlet seg for å kreve at det hemmelige politiet oppløses og mappene på det egyptiske folk utleveres. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix
BER OM MAPPENE SINE: 2000 demonstranter samlet seg for å kreve at det hemmelige politiet oppløses og mappene på det egyptiske folk utleveres. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix Vis mer

I Egypt har det allerede vært flere «innbrudd» i det hemmelige politiets lokaler og mapper er «stjålet».

Det militæret rådet, som har sittet med makta etter at Mubarak gikk av, har advart mot å publisere dokumentene og innstendig bedt om at de blir levert tilbake.

Kastet tre ministre Demonstrasjonene mot det hemmelige politiet har ført til en rekke skifter i den egyptiske regjeringen i løpet av helga. I tillegg er arbeidet med å omstrukturere politiet i gang. Politiet ble svært upopulære etter at de slo hardt ned på demonstrantene i de tidlige fasene av demonstrasjonene mot Mubarak.

I går ble det utnevnt ny innenriksminister, utenriksminister og justisminister. Nabil El-Araby, med utdanning fra USA og en lang karriere som dommer i internasjonale domstoler, er ny utenriksminister. Han erstatter Ahmed Aboul Gheit, som var den siste «hauken» fra Mubarak-tida i regjeringen.

Den nye regjeringen viser at det militæret rådet er lydhøre for den egyptiske folkemeningen, skriver Reuters.

BESKYTTET AV HÆREN: Hæren beskytter det hemmelige politiets lokaler. Kampen om Stasi-arkivene var en viktig del av oppgjøret etter kommunismen i Øst-Europa. Mange har trukket paralleller til Jernteppets fall med det som har skjedd i Kairo de siste to månedene. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
BESKYTTET AV HÆREN: Hæren beskytter det hemmelige politiets lokaler. Kampen om Stasi-arkivene var en viktig del av oppgjøret etter kommunismen i Øst-Europa. Mange har trukket paralleller til Jernteppets fall med det som har skjedd i Kairo de siste to månedene. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer