Slåss om helse

Både Høyre og Frp vil ha helseministeren.

BEGGE VIL HA: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen i regjeringsforhandlinger på Sundvollen hotel i går. Nå slss de om hvem som skal få være helseminister. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEGGE VIL HA: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen i regjeringsforhandlinger på Sundvollen hotel i går. Nå slss de om hvem som skal få være helseminister. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i Høyre og Frp er det klare forventninger om å ende opp med helseministerposten når regjeringskabalen er ferdig lagt.

Både påtroppende statsminister Erna Solberg og mulig finansminister Siv Jensen har ifølge VG fått utvetydig beskjed fra sine partiorganisasjoner om at de ønsker en av sine partitopper i det prestisjefylte og krevende Helsedepartementet.

Myke saker Rett etter stortingsvalget fikk Solberg beskjed av sine egne på landsstyremøtet om å levere på de såkalt myke sakene partiet markedsførte i valgkampen: helse, arbeidsliv og utdanning.

Etter det VG forstår, betyr det at Høyre vil ha sine toppfolk som statsråder i nettopp Helse-, Kunnskaps- og Arbeidsdepartementet.

Men også Siv Jensen har altså fått innspill fra eget parti om hvilke departementer hun må kreve i forhandlingene, skriver avisen. Dette er Helse- og Samferdselsdepartementet.

FÅTT INNSPILL: Siv Jensen vet hvilke departementer hun må kreve i forhandlingene når hun og Erna Solberg nå skal bli enige om hvem som skal få hvilke ministre. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅTT INNSPILL: Siv Jensen vet hvilke departementer hun må kreve i forhandlingene når hun og Erna Solberg nå skal bli enige om hvem som skal få hvilke ministre. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Flere sentrale kilder sier imidlertid at de ikke vil sette inn en Frp-statsråd i Samferdselsdepartementet dersom regjeringsplattformen ender med en politikk som fører til at Frp-statsråden må reise landet rundt for å åpne bompengefinansierte veier.

Statsrådsemner Ifølge VG er ellers de to Høyre-nestlederne og forhandlingsmedlemmene Jan Tore Sanner og Bent Høie selvskrevne som statsråder. Arbeidspolitisk talsmann Torbjørn Røe Isaksen og utenrikspolitisk talskvinne Ine Eriksen Søreide regnes også som selvskrevne i den nye regjeringen, trolig også avtroppende byrådsleder i Bergen, Monica Mæland.

Fra Frp regnes de to nestlederne og forhandlingspartnerne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen som høyaktuelle til statsrådsposter. Det samme gjør Anders Anundsen. (NTB)

VIL OGSÅ: Erna Solberg ønsker en Høyre-helseminister. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL OGSÅ: Erna Solberg ønsker en Høyre-helseminister. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer