Krigen i Ukraina

Slåss om «nøkkelby»: - Avgjørende

Den neste uka blir avgjørende for om russerne kan ta kontroll over et helt område i Øst-Ukraina, opplyser ordfører.

HARDT ANGREPET: Røyk stiger mens det blir bombet i Sievjerodonetsk i Øst-Ukraina lørdag. Foto: ARIS MESSINIS / AFP
HARDT ANGREPET: Røyk stiger mens det blir bombet i Sievjerodonetsk i Øst-Ukraina lørdag. Foto: ARIS MESSINIS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampene fortsetter i Donbas i Øst-Ukraina, opplyste britisk etterretning tirsdag.

Den hardeste kampen står om industribyen Sievjerodonetsk i Luhansk.

Sievjerodonetsk med like over 100 000 innbyggere spiller nå en viktig rolle i krigen.

Byen er foreløpig under ukrainsk kontroll, men oppnår Russland kontroll over Sievjerodonetsk, vil de kontrollere hele Luhansk oblast, ifølge britisk etterretning.

- Veldig nærme

Russiske bombing har økt «eksponentielt» og russiske styrker overføres fra forskjellige regioner for annektere i byen «for enhver pris», sa byens ordfører, Serhij Hajdaj, onsdag ifølge CNN.

- Russiske styrker er veldig nærme; de kan allerede bruke bombekastere. [russiske] styrker blir overført hit fra forskjellige regioner - fra Kharkiv, Mariupol, til og med fra Donetsk, sa Hajdaj ifølge CNN.

MASSIVE ØDELEGGELSER: En bygning er ødelagt av morter bombing i industribyen i Øst-Ukraina. Bildet er fra 18. mai. Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP
MASSIVE ØDELEGGELSER: En bygning er ødelagt av morter bombing i industribyen i Øst-Ukraina. Bildet er fra 18. mai. Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP Vis mer

- Den neste uka er avgjørende, sa han og fortsatte:

- Hvis de ikke lykkes innen lørdag eller søndag, vil de gå tom for krefter, og situasjonen vil i det minste stabilisere seg for oss.

Det ligger an til å bli en seig seig bykrig tilsvarende det som var i Mariupol i Sievjerdonetsk, mener oberstløytnant Palle Ydstebø.

- Om de lykkes med det vil de påføre Russland store tap, sier Ydstebø til Dagbladet.

Tidligere sjef for den norske forsvarsstaben, Arne Bård Dalhaug, mener at slaget om Sievjerdonetsk er et tegn på hvor mye de russiske ambisjonene i Ukraina har falt.

- Per nå har man i realiteten endt opp med et lite taktisk slag rundt Sievjerdonetsk. De fleste analyser viser at de ikke har kapasitet til å gjøre større angrep enn det de gjør nå, mener Dalhaug.

- Forsøker å ta kontroll

I naboregionen Donetsk, i en annen nøkkelby, Lyman, foregår det en «intens russiske offensiv», ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet.

Departementets talsperson Oleksandr Motuzjanyk sa at russiske forsøk på å «fullstendig ta kontroll» over Lyman «ikke lyktes», ifølge CNN.

Russlands intense bombing av byen har drept og såret mange mennesker i byen, ifølge ordføreren, skriver New York Times.

- Vann-, gass- og elektrisitetsforsyninger er for lengst borte. Det er umulig å rømme fordi veiene er avskåret og de sivile som er igjen har søkt tilflukt i kjellere eller i tilfluktsrom, sa ordføreren ifølge avisa.

Lyman er et viktig jernbaneknutepunkt, og hvis russerne er i stand til å ta kontrollen over byen, blir den nærliggende byen Slovjansk mer sårbar for angrep fra artilleri – og ukrainske tropper sørøst for Lyman blir mer utsatt for omringing, skriver mediet.

ANGRIPER: En video frigitt av det russiske forsvarsdepartementet skal vise et russisk helikopterangrep på en ukrainsk militærbase. Video: Reuters Vis mer

- 8000 krigsfanger

I begger regionene, Luhansk og Donetsk, skal det være rundt 8000 ukrainske krigsfanger, sa Luhansk-tjenestemannen Rodion Miroshnik til det russisk statseide nyhetsbyrået Tass torsdag, ifølge Reuters.

- Det er mange fanger. Selvfølgelig er det flere av dem på territoriet til Folkerepublikken Donetsk, men vi har også nok, og nå er det totale antallet et sted i området 8000. Det er mye, og bokstavelig kommer det hundrevis hver dag, sa Miroshnik.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer