Slåss om Nord-Irak i Drammen

Striden sprer seg til norske klasserom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Drammen har i samarbeid med skolene satt i gang strakstiltak for å forhindre at den spente situasjonen i Nord-Irak skal føre til gjengoppgjør, skriver Drammens Tidende.

Ungdommene fra de to grupperingene har tagget slagord mot hverandre og gått med provoserende budskap på T-skjorter.

Blant annet har kurdiske ungdommer tagget «PKK» på skoleveggene, mens tyrkiske ungdommer har tagget «Fuck PKK».

Verbale konflikter og slagsmål

Politiet forteller til Dagbladet.no at det har vært flere verbale konflikter mellom ungdommene i Drammen. Ved Åssiden ungdomsskole skal det også ha vært slagsmål denne uka, ifølge Drammens Tidende.

Rektor ved skolen sier til Dagbladet.no han ikke er kjent med at det har vært slagsmål blant de 1073 ungdommene ved skolen.

- Vi ser at ungdommene er opptatt av det som skjer i Nord-Irak. Det vi som voksne er opptatt av er at vi ikke kan la denne konflikten spre seg til norske forhold, sier politioverbetjent Dag Ebbestad til Dagbladet.no.

Ifølge politiets anslag teller befolkningen med tyrkisk bakgrunn rundt 2500-3000, mens antallet innbyggere med kurdisk bakgrunn i Drammen er noe lavere. Både på Drammen videregående skole og Galterud skole på Fjell merkes det at det ulmer i ungdomsmiljøet.

- Hverdagen er spent. Det er trist at det som skjer et annet sted i verden også kommer til Norge og Fjell. Foreløpig har vi ikke hatt noen konfrontasjoner, men vi må ta det ved roten, før det smeller, sier rektor Kjersti M. Larssen ved Galterud skole til Drammens Tidende.

PÅ PATRULJE: I går var politiet på Galterud skole på Fjell i Drammen. Der er hverdagen spent etter at konflikten mellom Tyrkia og PKK blusset opp igjen i forrige måned. Foto: Reidar Halden/Drammens Tidende
PÅ PATRULJE: I går var politiet på Galterud skole på Fjell i Drammen. Der er hverdagen spent etter at konflikten mellom Tyrkia og PKK blusset opp igjen i forrige måned. Foto: Reidar Halden/Drammens Tidende Vis mer

Sosiallærer ved skolen Anne Marie Bergstien forteller at konflikten mellom Tyrkia og den kurdiske separatistbevegelsen PKK blir hyppig debattert i klasserommene.

- Vi merker at det kommer en del meninger fra foreldrene, som elevene hevder og mener veldig sterkt. Vi har tatt det opp i klassene, og blant annet snakket om hvor ulikt konflikten blir presentert i tyrkiske, kurdiske og norske medier, sier sosiallæreren til Drammens Tidende.

Patruljerer skolene

For å forhindre at det blir gjengbråk i Drammen er politiet nå på patrulje ved skolene.

- Vi er synlig til stede på de skolene som har høyest representasjon av kurdiske og tyrkiske elever. Vi ønsker å bidra med politiets kompetanse og autoritet i skolene, sier politioverbetjent Ebbestad til Dagbladet.no.

Tiltakene fra politiets side er ledd i SLT-samarbeidet, Samarbeid om lokale kriminalitetsforebyggende tiltak.

- Det er vår jobb å roe ned gemytter og sørge for at det ikke utvikler seg til gjengoppgjør, sier Ebbestad.

Striden mellom Tyrkia og PKK, en separatistbevegelse tyrkerne har stemplet som terrororganisasjon, blusset for alvor opp igjen etter at 12 tyrkiske soldater og 32 PKK-soldater ble drept i et bakholdsangrep fra PKK.

Slåss om Nord-Irak i Drammen

8 tyrkiske soldater holdes fortsatt som gisler etter angrepet som fant sted natt til 21.oktober.

Angrepene fra PKK som har etablert baser i Nord-Irak, har fått Tyrkia til å true med invasjon. Flere enn 37000 mennesker er drept siden PKK startet væpnet frigjøringskamp i 1984.