Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss om skoleplassene

PESHAWAR (Dagbladet): De sitter skulder mot skulder på gulvet. Afghanske barn møter på skolene i og utenfor flyktningleirene i håp om å få ei bedre framtid. Men det er bare plass til noen få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelpeorganisasjonen Swiss Aid driver flere skoler i Peshawar. Hver dag kommer nye mødre og ber om plass til barna sine. De har klart å ta seg ulovlig over grensa til Pakistan, med barna på slep.

Skolesjefen på den private skolen Malalay er kvinne. Hun heter Gulalay og viser Dagbladet rundt på skolen, som er gratis for alle som får plass.

De siste to ukene har skolen fått 70 nye elever, unge mennesker som har flyktet fra bombene i Afghanistan. Nesten ingen har fått skolegang før.

En sjetteklasse lærer om den hellige Koranen. Taliban betyr religiøs student, men soldatene til Osama bin Laden i Afghanistan er ikke tema her nå.

En tredjeklasse har matematikk på timeplanen. De lærer å telle og regne.

Bare tavle og kritt

- I denne klassen har vi 63 elever. Vi mangler bøker, men har tavle og kritt. Det er ikke enkelt å undervise så mange med så lite utstyr som vi har, men vi må gjøre det beste ut av det, sier Gulalay.

Dørene til klasserommene er åpne, og alle rom er fylt opp med elever.

I flyktningleiren Nasir Bagh utenfor byen har 50 nye familier kommet de siste dagene. Afghanske mødre føder tradisjonelt mange barn. Det betyr derfor at om lag 400 nye flyktninger har tatt seg fram til denne leiren, helt uoffisielt i forhold til myndighetene.

De har brukt tre til fem dager på å komme seg over fjellet og grensa.

Talsmann Yusuf Hassan ved Høykommissæren for flyktninger, UNHCR, sier at det allerede kan være opp mot 130000 flyktninger som har kommet seg over grensa til Pakistan.

Det ventes enda mange flere.

- Jeg flyktet fra Kabul sammen med min mann og seks barn og kom fram til denne flyktningleiren rundt midnatt mandag. Nå må jeg lære for å kunne hjelpe mine barn. De kan ikke så mye, forteller en kvinne som heter Zakia.

Mødrene som sitter her, har kommet fra Kabul, Jalalabad og mindre landsbyer. I Pakistan er burkaen borte.

- De lærer hvordan de skal undervise sine egne barn i å telle. Mange har aldri lært de helt elementære tingene, forteller inspektør Sakena Yacoobi.

- Mange dør

I leiren bor det nå mer enn 19000 mennesker. Av disse er 1800 barn. Bare de heldigste får gå på skolen.

- Mange får ikke den maten de trenger. Malaria, tuberkulose og andre alvorlige sykdommer herjer i leiren, sier leirsjef Gohar Ali.

TRANGT: Det blir trangt om plassen med skoleklasser på 60 til 70 barn, noe som ikke er uvanlig i skolene for afghanske flyktninger.Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
Hele Norges coronakart