Slåss om Slobos lik

Familie, myndigheter og politikere kriger om Slobodan Milosevics lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I dag kommer Milosevics sønn Marko til Haag i Nederland for å ta ansvaret for kroppen til Jugoslavias tidligere president.

I går kveld så det ut til at krigerpresidentens døde kropp er på vei til Beograd. Men striden om eksdiktatorens døde kropp har mange spillere.

For det første Milosevics kone Mira og sønnen Marko, som begge bor i Moskva, for å unngå tiltale i Beograd.

De har antydet at Milosevic bør begraves i Moskva, men nå som det ser ut til at tiltalen mot Mira Markovic kan droppes, øker sjansene for at Milosevic begraves i Serbia Montenegro.

Milosevics datter Marija mener faren bør begraves på familiestedet Lijeva Reka, der Milosevics foreldre tok livet av seg på 60-tallet.

De nye makthaverne i Beograd vil ikke gi Milosevic statsbegravelse. Det ville passet dårlig inn i Serbias EU-søknad.

Men lederne av det som er igjen av Milosevics sosialistparti vil derimot ha en begravelse med mest mulig oppmerksomhet i Beograd.

Rammer tribunalet

 TOK FARVEL:  En serbisk kvinne gråter mens hun berører et bilde av Slobodan Milosevic utenfor hovedkvarteret til det serbiske sosialistpartiet. Foto: AP/Scanpix
TOK FARVEL: En serbisk kvinne gråter mens hun berører et bilde av Slobodan Milosevic utenfor hovedkvarteret til det serbiske sosialistpartiet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det ble i går kjent at det er funnet rester etter antibiotika i blodet, som opphevet effekten av hjertemedisinene Milosevic tok.

Spørsmålet som reises er hvem som er ansvarlig for at det sterke antibiotiske stoffet rimfampicin var i Milosevics blod. Medisinen brukes mot spedalskhet og tuberkulose.

Usikkerheten har fått Serbias president Boris Tadic, som er en sterk Milosevic-motstander, til å si at krigsforbrytertribunalet er ansvarlige for Milosevics død, og at det «skulle hatt en høyere grad av helseberedskap». Usikkerheten gjorde også at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i går sa han var urolig over at krigsforbrytertribunalet ikke tillot Milosevic å reise til Moskva for behandling for sin hjertelidelse. Begge uttalelser rammer krigsforbrytertribunalet hardt.

Russland fikk flere henvendelser fra Milosevic om å bli behandlet i Moskva.

Det siste håndskrevne notatet er datert onsdag 8. mars, og ble vist fram i Moskva i går. Milosevic sa han var redd for at krigsforbrytertribunalet forsøkte å forgifte ham.

«Enveisbillett til Moskva»

Den nederlandske toksikologen Donald Uges, som fant sporene av rimfampicin, antyder at Milosevic har tatt medisinen på egen hånd for å få «en engangsbillett til Moskva», som han sier. Dette synet støttes av kilder nær krigsforbrytertribunalet.