Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss på Hagens bane

Statsminister Kjell Magne Bondevik tar nå tyren ved hornene og løfter fram ungdomskriminalitet og innvandringspolitikk som hovedtema i et valgår. Strategien kan feile, og føre til et nytt brakvalg for Carl I. Hagen og Frp. Men Bondevik kan også vinne på bortebane, hvis han får resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder nå på at vi går inn i en valgkamp med mye fokus på innvandrere.

  • Det er ikke tilfeldig at både kongen og statsministeren berørte gjeng- og voldskriminaliteten blant innvandrerungdom i sine nyttårstaler.
  • Det er heller ikke tilfeldig at statsministeren tok opp samme tema på partikonferansen i Drammen i går, hvor KrF-tillitsvalgte drøftet valgkampstrategi. Her pekte Bondevik på statistikk som viser at innvandrere er overrepresentert blant lovbrytere i Oslo. Han vil nå ta opp voldsproblemene direkte med innvandrerungdom og deres foreldre. Bondevik slo videre fast at politiet skal styrkes.

- Budskapet må være klart. Samfunnet må markere at lovovertredelser ikke tolereres, sa Bondevik.

Surfer - foreløpig

Samtidig surfer Carl I. Hagen på historisk høyt nivå på meningsmålingene. Selv mener han noe av forklaringen er at utviklingen har gitt ham rett, og dermed også troverdighet. Nå byr de etablerte partiene ham konkurranse i et valgår. Skal Bondevik vinne den kampen, må han følge opp sine ord med penger og handling, sier politikere Dagbladet har snakket med.

- Det avhenger helt av hva Bondevik gjør ut av sitt engasjement, sier
SV-leder Kristin Halvorsen, bosatt på Grünerløkka i Oslo og opptatt av integreringspolitikk og barns og unges oppvekstmiljø.

Motsigelse

Halvorsen mener det er en motsigelse i Bondeviks tilnærming til problemet. På den ene side ønsker han å gå i dialog med innvandrernes organisasjoner og ansvarliggjøre innvandrerungdoms foreldre. På den annen side gjør han kutt i kommunale budsjetter som fører til at kommunenes tilbud til barn og unge blir redusert.

Ifølge siste nummer av Kommunal rapport, melder 62 prosent av kommunene at de må redusere tilbudet til barne- og oppvekstsektoren som følge av stram kommuneøkonomi. For å få utløst statlige midler til eldreomsorgen må kommunene prioritere denne så sterkt at det går ut over barn og ungdom.

- Det viktigste vi kan gjøre er å drive forebyggende arbeid, og gi ressurser til skoler, barnevern og ungdomstiltak. Samtidig må politiet slå raskt og tydelig ned på hverdagskriminalitet, slik at ulovligheter ikke blir tøft og gir status.

Vatt i munnen

Tidligere byrådsleder i Oslo, Rune Gerhardsen, ønsker Bondeviks engasjement velkommen.

- Viktige samfunnsproblemer må vi snakke om, selv om de er ubehagelige. Politikere fra de gamle partiene har altfor lenge snakket med vatt i munnen om dette. Derfor er tillitsforholdet mellom folk og politikere nokså tynnslitt. Å la hverdagskriminaliteten ligge er noe av det farligste et samfunn kan gjøre.

Gerhardsen advarer mot å la engasjementet bli et kappløp om å vinne stemmer og oppmerksomhet.

- Dette samfunnet må bruke ganske mye mer penger på å løse de problemene Bondevik peker på. Det fins mye engasjement og mange gode tiltak for å få ungdommen inn på riktig spor. Det må gis støtte. All ungdom har behov for å vise seg fram. Noen gjør det gjennom kriminalitet. Det er viktig at de får andre arenaer å vise seg fram på.

<B>BORTEBANE:</B> Dristig start på et valgkampår. Kjell Magne Bondevik utfordrer budsjettkamerat Carl I. Hagen på FrP's hjemmebane.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling