Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss til han dør

KYRKSÆTERØRA (Dagbladet): - Jeg ser fram til rettssaken. Jeg gruer ikke for den, sier kreftsyke Robert Lund (67). Mandag er kampen mellom storrøykeren og J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS i gang for alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga samler han det han har igjen av krefter, før forhandlingene starter i Orkdal herredsrett.

- Det har vel gått bra. Men nå skal jeg få strålebehandling igjen. Det kolliderer litt med rettssaken, forteller Robert Lund og serverer kaffe og bløtkake.

Tobakken er fortsatt fra Tiedemanns. Kaka på stuebordet er fra naboen, som er bakeren i bygda. Naboens datter kommer med en blomsterhilsen.

- Du trenger blomster, sier hun og forklarer at de er som en stor familie, de som bor «oppå bakken», ved enden av Prinsengata, i Kyrksæterøra.

Svakere

Robert Lunds nærmeste familie består av kone, fem barn og sju barnebarn. Mens kona Unni er på jobb, går 67-åringen hjemme i stua og gjør småting, som han sier.

På mandag er kona med, når saksøkeren Robert Lund kjører de seks milene til Orkdal og tar plass i rettslokalet. Familie, naboer og venner støtter den tidligere trygdekonsulenten i kampen mot tobakksgiganten.

- Formen er ikke så verst. Jeg er blitt svakere, men regner med at jeg kan tøye det ut en stund nå. Jeg spiser godt, sier Lund.

Han har vært syk i fire år. Vekta har vært nede i 45 kilo. Nå veier han 49. Medisinen gjør at ganglaget blir ustøtt og motorikken i hendene dårlig.

I fjor høst tvilte både Lund og legene på om han kom til å leve i ett år til. Nå er Robert Lund glad han får med seg det første viktige slaget i striden med tobakksindustrien. Trolig tar det flere år før saken er ferdig behandlet i rettsvesenet. Det får ikke Lund oppleve.

- Jeg prøver å røyke mindre enn før, men det går fortsatt mer enn to pakker i uka, medgir han. En gang var han oppe i fire pakker rulletobakk i uka.

- Jeg mente jeg tålte tobakken godt, hadde ingen hoste eller andre problemer. Jeg hadde aldri vært syk, før høsten 1996.

Da trodde han først han var forkjølet. Legene fant en svulst på den ene lungen. Svulsten ble fjernet, men kreften hadde spredt seg.

Ansvar

Saken i Orkdal herredsrett dreier seg om J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS er erstatningsansvarlig overfor Lund for kreftsykdommen han er påført ved bruk av røyketobakken Petterøes nr. 3.

Søksmålet gjelder ikke utmåling av erstatning. Dersom Lund får medhold i en endelig dom, må det spørsmålet løses i forhandlinger - eller ved et nytt søksmål.

Mandag klokka ti åpner sorenskriver John Egil Bergem rettsforhandlingene som det er satt av ti dager til. Sorenskriveren i Orkdal venter stor tilstrømming av tilhørere. Han har derfor flyttet rettsmøtet til den romslige plenumssalen på vakre Bårdshaug Herregård.

Robert Lund skjenker mer kaffe. Han har god tid og har forberedt seg godt, sammen med advokaten, Edmund Asbøll.

- Hvordan får du denne helga til å gå?

- Jeg tar det helt rolig, sier han.

LEVER PÅ OVERTID: Mandag starter rettssaken storrøykeren Robert Lund har anlagt mot J.L. Tiedemanns Tobakfabrik AS. Ifølge Lund visste han lite om helsefaren da han begynte å røyke. Familie, naboer og venner støtter kreftssyke Lund foran rettssaken.