Slåss videre for Adrian (9)

Vestfold sentralsykehus slapp for lett i Oslo tingrett, mener foreldrene til ni år gamle Adrian. De slåss videre for sin hjerneskadde sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adrian har nesten ikke språk, ser og hører dårlig. Følelsesmessig er han på babystadiet. Foreldrene hans har prøvd alle mulige treningsprogram i inn- og utland i håp om å kunne stimulere ham.

Oppmuntret av enorm støtte fra kjente og ukjente landet rundt forbereder Adrians foreldre seg på en ny og vond runde i rettsapparatet. Nå anker de erstatningssaken til Borgarting lagmannsrett.

- Feil ved to sykehus

Foreldrene mener at Vestfold sentralsykehus reagerte for seint på lille Adrians tilstand, og da den nyfødte gutten omsider ble sendt til Rikshospitalet, stilte legene feil diagnose, og gjennomførte en unødvendig hjerteoperasjon.

I november i år fastslo Oslo tingrett at Rikshospitalet gjorde en tragisk tabbe overfor nyfødte Adrian 29. juli 1994. Norsk Pasientskadeerstatning ble i den forbindelse kjent erstatningsansvarlig. Utover det ble Norsk Pasientskadeerstatning frifunnet. Hver av partene ble dessuten dømt til å bære egne saksomkostninger.

Det var en fryktelig påkjenning å brette ut historien om Adrians første levedager i tingretten, men Trine Foon og Asbjørn Abrahamsen mener de må fortsette den årelange kampen for sønnen.

- Kunne vært reddet

- Vestfold sentralsykehus slapp for billig unna. Hadde sykehuset gjort det de skulle og gitt Adrian rett behandling, kunne han vært reddet, hevder Adrians far, Asbjørn Abrahamsen, overfor Dagbladet.

Han gruer seg for en ny runde i retten:

- Men vi gjør bare det vi må. Vi har fått en enorm støtte fra fjern og nær etter at Adrians sak ble kjent. Også fra legestanden, sier Abrahamsen.

Rundt 250 tekstmeldinger mottok han på mobiltelefonen i dagene etter dommen i Oslo tingrett. Støtten overrasket og varmet.

- Jeg klarte ikke å svare alle. Det tok meg ei uke bare å slette meldingene. Det viser hvor opptatt folk er av at noen kjemper en slik kamp som vi har gjort, sier Abrahamsen.

Vestfold sentralsykehus reagerte for seint på Adrians tilstand, skriver advokat Edmund Asbøll i anken. Han fører saken for Adrians foreldre. Anken støtter seg til sakkyndig i tingretten, professor Hans Carlo Kallfelz, som hevdet at Adrians hjerneskade oppsto på grunn av surstoffmangel.

«Man burde ha intubert barnet ved 14-tiden eller senest da EkkoDoppler (ultralyd)- undersøkelsen forelå på grunn av tre forhold,» skriver Asbøll i anken.

Han viser blant annet til at oksygenmetningen klokka 11.30 den skjebnesvangre dagen var ca. 75 prosent. Det viser en manglende evne til å ta til seg oksygen. Ultralydundersøkelsen klokka 14.30 viste høyt systolisk trykk i høyre ventrikkel.

Hørte ikke på moren

Det burde fått varselklokkene til å kime. Sykehuset burde også ha lyttet til barnets mor som var svært engstelig for Adrians tilstand, heter det i anken.

Adrian ble kjørt til Rikshospitalet klokka ti om kvelden. Ved Rikshospitalet ble det konstatert hjertefeil, og Adrian ble operert.

Underveis ble det oppdaget at diagnosen ikke kunne være riktig. Rikshospitalet har innrømmet at den unødvendige operasjonen forverret barnets hjerneskade.

FEIL BEHANDLING: Adrian ble født på Vestfold sentralsjukehus 20. juli 1994. Foreldrene mener han der fikk en hjerneskade. - Hadde sykehuset gjort det de skulle og gitt Adrian rett behandling, kunne han vært reddet, hevder Adrians far, Asbjørn Abrahamsen, overfor Dagbladet.