Slåsshansker og tjuvtriks

Tiden er kommet for slåsshansker og tjuvtriks. Velgerne sier de ikke liker personangrep, men de virker, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASHVILLE,

Tennessee (Dagbladet): Mange studenter ved Belmont University her i byen har musikerambisjoner. Noteark og gitarkasser finnes overalt på det vakre universitetsområdet. Mange drømmer om å bli countrystjerner som Trisha Yearwood og Brad Paisley som begge studerte her.

Den uslåelige formelen i country er uttrukne toner og lengtende kjærlighet, men kjærlighet blir det ikke mye av mellom Barack Obama og John McCain når de i natt møtes til den andre presidentdebatten her på Belmont.

Valgkampen er inne i sin siste måned. Børsen i New York stuper fortsatt, selv om kongressen på andre forsøk vedtok presidentens kriseplan. Og John McCain synker på meningsmålingene.

Obama har brutt ut av målingenes feilmarginsområde og leder nå både nasjonalt og i vippestatene med marginer som nærmer seg det han trenger for å vinne.

Det haster for John McCain. Nattas debatt er en av hans siste muligheter til å endre dynamikken i valgkampen til sin fordel. Dersom hurtigmålingene i morgen viser at han taper også denne for Barack Obama, slik de viste etter debatten i Oxford, Mississippi, vil det bli oppfattet som skriften på veggen for hans kandidatur. Den siste debatten i valgkampen går den 15. oktober på Long Island i New York, men da har Obama i tilfelle allerede vunnet to av tre, og det er tungt å hente inn, selv om den siste runden skulle gå usedvanlig klart til McCain.

Meningsmålerne frykter at det fortsatt finnes en latent rasisme i velgerfolket, og tror at Obama trenger et forsprang på McCain på 6-7 prosent for å veie opp forskjellen på hva velgerne sier de vil gjøre når meningsmålere spør, og hva de faktisk gjør når de står i valgavlukket.

Men ingen vet med sikkerhet om denne såkalte «Bradley»-effekten som har fått navn etter et borgermestervalg i Los Angeles, gjelder ved dette valget. Ingen vet heller med sikkerhet hvilke andre bevegelser Obama utløser i velgerfolket. Rekordmange nye velgere har registrert seg, med klar overvekt for demokratene. Unge velgere som ellers gjerne skulker valg, er mer engasjert. Det er også svarte velgere som tradisjonelt har hatt lav deltakelse.

Obama har valgvind i ryggen, men John McCain er ikke slått. Og som vanlig skifter valgkampen karakter i innspurten. Den som ligger bak, griper til hardere midler, mens den som leder, fordømmer angrepene og går selv til motangrep.

John McCains smilende pitbull med høye hæler, oppsatt hår og leppestift, Sarah Palin, tråkket til i helga da hun beskrev Barack Obama som «kompis med terrorister». I en samtale med den konservative kommentatoren William Kristol i The New York Times, sier hun at også vil se nærmere på Barack Obamas mangeårige tilknytning til pastor Jeremiah Wright. Obama har brutt med Wright, men siden Palin har tatt i bruk Bill Ayres bygeriljafortid i valgkampen, er det valgkamplogikk i at hun og John McCain følger opp med en ny runde med Jeremiah Wright-videoer fra Obamas tidligere menighet i Chicago.

Obama og hans valgstab gikk øyeblikkelig til motangrep. De vet at John Kerry tapte mye i 2004 på å forsøke å heve seg over angrepene på hans tjeneste i Vietnamkrigen som kommandør på en hurtiggående patruljebåt på Mekong-elva, de såkalte Swift-båtene.

Disse angrepene er blitt til både verb og substantiv i amerikansk politisk språk, som «swiftboating» og «Swift-boat attacks».

Obama angriper McCain for å ville dreie oppmerksomheten vekk fra den økonomiske krisen ved å ty til slike Swift-boat-angrep.

«Det er sånt du tyr til når du har mistet grepet, gått tom for ideer og ser at tida løper fra deg», sa Obama i Asheville i North Carolina som han prøver å vriste ut av folden til McCain.

Obamas kjernestab går enda tøffere til verks. De kaller angrepene for «løgner», og de har laget en TV-reklame der de beskriver McCain som «ustø» og «rotete» under finanskrisen.

Og så trekker de fram Keating-skandalen i en 13 minutters «dokumentar»-video som ble lagt ut på nettet i går. John McCain fikk en reprimande for å ha vist dårlig dømmekraft da han hjalp bankmannen og støttespilleren Charles Keating jr. under den forrige bankkrisen i USA på 1980-tallet.

Den erfaringen utløste John McCains mangeårige arbeid for å redusere pengefolkenes innflytelse i amerikansk politikk som førte fram til en valgreform som gjorde konservative republikanere rasende. Men den historien er ikke en del av Obamas motangrep.