Slåssing, tilståelser og sjokolade

Dette skjedde i NOKAS-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Fjerde september i fjor startet ankesaken i det som har blitt Norges-historiens største rettssak, NOKAS-saken. Klokken ti torsdag leser lagmann Daniel Lunde opp dommen for de tolv som sitter på tiltalebenken.

De var 13

Opprinnelig var de 13, men Thomas Thendrup er ute etter den dramatiske kjennelsen. Da ble han først frikjent av juryen og var i praksis en fri mann i en drøy halvtime. Så kom lagdommer Lunde feiende inn i menighetshuset på Forus og satte kjennelsen til side. Nå skal Thendrups sak opp på nytt, noe som kan ta inntil ett år.

Det har ikke manglet på dramatikk under denne runden i NOKAS-saken.

Gamle kamerater sloss

Dan Pettersen gikk til angrep på sin tidligere kamerat Thomas Ingebrigtsen i rettssalen. Ingebrigtsen ble kjørt til legevakten, men kom fra hendelsen uten skader.

Inntil da satt Ingebrigtsen bak Pettersen i rettssalen. Men etter slåsskampen bestemte lagdommeren at de skulle bytte plasser, slik at andre tiltalte kom mellom dem.

Tilsto skuddene mot politimann

SLOSS I RETTEN: Drøye to uker inn i rettssaken brøt det ut slagsmål mellom Dan Pettersen og Thomas Ingebrigtsen i retten. Foto: LARS PETTER EINARSSON, Sandnesposten
SLOSS I RETTEN: Drøye to uker inn i rettssaken brøt det ut slagsmål mellom Dan Pettersen og Thomas Ingebrigtsen i retten. Foto: LARS PETTER EINARSSON, Sandnesposten Vis mer

Mindre dramatisk var det ikke da Kjell Alrich Schumann tilsto at det var ham som avfyrte de dødelige skuddene mot politimannen Arne Sigve Klungland under ranet.

Under sin forklaring fortalte han hva som skjedde da han skjøt mot kommandobilen Klungland satt i.

- Etter å ha skutt endel skudd rygger den noen meter og stopper. Da har jeg skutt endel skudd. Det er fortsatt skyting rundt meg. Jeg vil få den bilen vekk. Det skytes rundt meg.

Etter en lang pause sa han hva som skjedde.

- Jeg gjør et forsøk på å treffe blålysene. Jeg tror at han ikke har registrert skuddene i fronten. Jeg forsøker å treffe blålysene. Jeg tror det er de skuddene som er de fatale, sa en gråtkvalt Schumann om skuddene.

Blåste vekter

Det gikk også hett for seg da hovedmannen, David Toska forklarte seg. Etter at han hadde avsluttet forklaringen stilte aktor spørsmål om en vekter og hans identitet.

- Navnet hans har jo vært oppe før, svarte Toska.

Slåssing, tilståelser og sjokolade

- Hvem er det?

Toska oppga innsidemannen til å være en kamerat av en medtiltalt. Vedkommende jobber som vekter, og er avhørt av politiet flere ganger. Han har status som vitne i saken.

Han fortalte at han mistenkte at vekteren også var politiinformant.

- Jeg våknet klokken fire i natt og da tenkte jeg...Jeg lurte på om han var politiinformant, svarte Toska.

Samme kveld ble vekteren avhørt og ga fyldig informasjon om sin rolle i forkant av norgeshistoriens største ran.

- Han forteller at han har hatt møter med Toska i 2003. Men dette har han fått beskjed om ikke å si noe om, og etter at Toska selv snakket i dag er han lettet over å kunne fortelle det han vet, sa advokat Gunnar Øystein Helgevold, som forsvarer vekteren, til Dagbladet.no den gang.

M&M

Etter at M&M utlovte en belønning på to millioner M&M-sjokoladekuler i finnerlønn for maleriet «Skrik» og maleriene kort tid etter ble funnet, ble David Toska sentrum for nye spekulasjoner.

Men Toska kunne ikke regne med å ha alle de 40 000 posene på cella, fikk Dagbladet.no opplyst i september.

- Det er regler for hvor mye hver innsatt kan ha i cellen, sa informasjonsrådgiver Trond Øvstdal i justisdepartementet.

Davis Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, ga uttrykk for at han hadde hørt om M&Ms løfte om dusør, men ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no.

- Liker David Toska sjokolade, da?

- Jeg kommenterer ikke denne saken uansett innfallsvinkel, sa Storrvik.

- Rottekjeft

Runden i lagmannsretten bød også på verbale utvekslinger. Lars Erik Andersen vil nok bli best husket for å ha kalt Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen, for rottekjeft under sin forklaring.

Ordvekslingen ble til slutt så intens at lagdommer Lunde måtte gripe inn.

Dagbladet.no følger dommen direkte klokken 10:00!

ROTTEKJEFT: Lars Erik Andersen (i forgrunnen) om Schumanns forsvarer Morten Furuholmen (i midten).
TILSTO: Kjell Alrich Scumann under befaring på åstedet i stavanger sentrum.