Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåsskamp i butikk på Karl Johan

Stort politioppbud i sentrum.

BUTIKK: Demonstranter begynte å slåss inne på en butikk på Egertorget i Oslo, og politiet brukte tåregass som et resultat. Flere er først vekk i håndjern. Vis mer

KARL JOHAN, OSLO (Dagbladet): Det brøt ut slåsskamp inne i en butikk på Karl Johan i forbindelse med det kurdiske demonstrasjonstoget som er på vei fra den tyrkiske ambassaden til Hausmanns gate.

- Der går demonstrasjonstoget forbi, og så skjer det et eller annet med noen som er med i demonstrasjonstoget og noen utenforstående. Det er en tildragelse og de havner da inne på Body Shop, der det blir masseslagsmål og skadeverk, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Det ble utløst et pulverapparat i forbindelse med slåsskampene.

- For å få kontroll så bruker de første av våre patruljer CS-gass, pluss fysisk makt. Tre personer blir pågrepet, men det er ikke meldt om fysisk skadde. Butikken er nok blitt påført betydelig skade, sier Stokkli.

BUTIKK: Demonstranter begynte å slåss inne på en butikk på Egertorget i Oslo, og politiet brukte tåregass som et resultat. Flere er først vekk i håndjern. Vis mer

Ifølge Dagbladets reporter på stedet ble flere personer ført bort i håndjern.

Hele butikken ble røyklagt, og butikken bærer tydelig preg av slåsskampen som altså foregikk inne i selve butikken.

- Det var en tyrkisk demonstrant som viste grå ulv-tegnet (et nasjonalistisk tegn, journ.anm.). Det fikk mange kurdere til å reagere. Det er mange kurdere som er frustrerte, sier Andam Aziz, talsperson for Kurdisk demokratisk samfunnssenter til Dagbladet.

- Men rettferdiggjør det at det ble vist et håndsignal at man tyr til vold?

- Nei. Selvfølgelig ikke. Vi ønsker ikke det. Vi oppfordret våre medlemmer til å holde hodet kaldt.

SLÅSSKAMP: Det brøt ut slåsskamp like utenfor og inni Body Shop i Oslo sentrum. Foto: Terje Myklevoll
SLÅSSKAMP: Det brøt ut slåsskamp like utenfor og inni Body Shop i Oslo sentrum. Foto: Terje Myklevoll Vis mer

Det er nå stort politioppbud i Oslo sentrum.

Kampene i Oslo sentrum oppsto i kjølvannet av demonstrasjonene ved Tyrkias ambassade.

Brant kurdiske flagg

Klokka 13 ble det holdt en demonstrasjon til støtte for Tyrkia og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

To timer etter, klokka 15, var det klart for en ny demonstrasjon på samme sted. Denne demonstrasjonen ble arrangert av kurdere.

I overgangen mellom disse to demonstrasjonen ble det svært amper stemning og det oppsto bråk.

BRÅK: Politiet måtte trå til med store politistyrker for å gjenopprette ro i Oslo sentrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BRÅK: Politiet måtte trå til med store politistyrker for å gjenopprette ro i Oslo sentrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

De første meldingene gikk på at det hadde brutt ut masseslagsmål på Solli plass, snaue to kilometer fra den tyrkiske ambassaden rundt klokka 15.

Der skal det ha blitt brukt slagvåpen og slått mot kjøretøy.

- Det var meldinger om at det var tent på noen kurdiske flagg, så det kan nok ses i sammenheng med demonstrasjonen som var varslet ved den tyrkiske ambassaden, fortalte operasjonsleder Guro Sandnes til Dagbladet.

DEMONSTRASJON: Bråket i sentrum startet i forbindelse med to demonstrasjoner ved den tyrkiske ambassaden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Bråket i sentrum startet i forbindelse med to demonstrasjoner ved den tyrkiske ambassaden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

To pågrepet

Etter hvert ble stemningen også veldig amper utenfor den tyrkiske ambassaden. Det kom til flere sammenstøt mellom de to partene.

I forbindelse med bråket pågrep politiet to personer. To personer ble også kjørt til legevakta.

Da den kurdiske markeringen utenfor den tyrkiske ambassaden var over, rundt klokka 16.20, bestemte kurderne seg for å gå i flokk gjennom byen til et lokale i Hausmanns gate.

Og det var altså da dette demonstrasjonstoget hadde kommet til Karl Johan at det brøt ut slåsskamper i en butikk.

Klokka 17.45 er demonstrasjonstoget kommet til Hasumannsgate. Der oppfordrer arrangøren av den kurdiske demonstrasjonen demonstrantene til å besinne seg.

- Dere som skal gå hjemover, hold dere rolige. Vi kommer til å ha flere demonstrasjoner, sier Aziz.

I forbindelse med bråket ved ambassaden og i Oslo sentrum har totalt sju personer blitt pågrepet.

I tillegg til de som ble pågrepet for bråket ved ambassaden og i Body Shop, ble også tre pågrepet i det det brøt ut en slåsskamp i det demonstrasjonstoget kom til Hausmanns gate.

- Akkurat nå er det rolig, sier operasjonsleder Stokkli klokka 18.10.

SLOSS: Pro- og anti-Erdogan-demonstranter barket sammen utenfor den tyrkiske ambassaden i dag. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Flere kan bli anmeldt

Til sammen er altså sju personer pågrepet i forbindelse med opptøyene i sentrum. Flere har også blitt bortvist. Stokkli utelukker ikke at flere kan bli anmeldt i ettertid. Politiet har blant annet sikret seg overvåkningsvideo.

Demonstrasjonstoget som gikk fra den tyrkiske ambassaden og ned til Hausmanns gate var ikke meldt fra til politiet i forkant.

De kurdiske demonstrantene valgte å gjøre det fordi de følte det var tryggere å gå i flokk, fortalte Dagbladets reporter på stedet.

- Det har vært ganske amper og hissig stemning. Det var ganske lite som skulle til før det ble tumulter og skadeverk. Politiet ser selvsagt alvorlig på det, sier operasjonsleder Stokkli.

- Det er lov til å demonstrere i Norge. Det er lov til å ytre seg. Men skadeverk og ordensforstyrrelser er ikke bra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media