Slått, brent og drapstruet

Den 17 år gamle kurdiske jenta hadde ett ønske: Hun ville leve som en vanlig svensk tenåring. Derfor ble hun slått, truet og brent med en rødglødende gaffel av faren og broren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken som har rystet Sverige fikk et foreløpig punktum i dag, da de to mennene ble dømt til fengsel i 1,5 år for mishandlingen. Jenta har fått hemmelig adresse og har byttet navn etter mishandlingen. Bistandsadvokaten hennes, Elisabeth Fritz, snakket med jenta i dag, rett etter at dommen var avsagt.

- Hun er spontant lettet over at de ble dømt og over at tingretten trodde på henne. Men hun synes straffen er for lav, sier Fritz til det svenske nyhetsbyrået TT.

De vurderer å anke dommen.

- Jenta er fortsatt redd for mennene. Hun sier at de kommer til å fullbyrde det de startet på - altså at de vil drepe henne.

Rødglødende gaffel

Faren og broren ble også dømt til å betale 227 000 kroner til jenta.

Det har vært en vanskelig sak for Mölndals tingrett. Ord har stått mot ord, og de domfelte har hele tiden hevdet sin uskyld. Jenta har fortalt at broren brente henne på hånda med en rødglødende gaffel, at hun ble slått og dratt etter håret, og at faren tre ganger slo henne med en stokk.

Flere av vitnene har sagt at faren og broren er uskyldige. Retten valgte ikke å legge vekt på forklaringene, fordi vitnene var i nær familie med de involverte, og dermed ikke kan straffes hvis de snakker usant.

- Vitneutsagnene har ingen verdi som bevis, skriver tingretten.

Vil anke

Farens forsvarer, Charlotte Bokelund, er ikke fornøyd med dommen.

- De forskjellige vitneutsagnene er ikke behandlet individuelt. Ord står mot ord, og tingretten mener jentas forklaring er mer troverdig. Men hvis det er usikkerhetsmomenter, skal man heller bli frikjent enn å bli dømt. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at klienten min vil anke, sier hun til TT.

Aktor i saken, Lars Erik Forsne, er i hovedsak fornøyd, men synes straffeutmålingen kunne vært strengere.

- Jeg skal vurdere straffen før jeg bestemmer om jeg vil skal gå videre med saken. Tingretten har markert at de ser alvorlig på dette, selv om min umiddelbare reaksjon var at straffen kunne vært strengere, sier han.