Søgne

- Slått i bakken

Høyre refser regjeringen for omkampen om Søgne og Kristiansand. Erna Solberg mener en oppsplitting går ut over de svakeste.

- DUMT: Høyre-leder er i disse dager på valgkampturné utenfor valgkamp. Hun mener regjeringen har gjort «dumme grep» i kommunestriden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- DUMT: Høyre-leder er i disse dager på valgkampturné utenfor valgkamp. Hun mener regjeringen har gjort «dumme grep» i kommunestriden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

KRISTIANSAND (Dagbladet): På sin sommerturné på Sørlandet svinger Høyre-leder Erna Solberg innom Kristiansand og stridens kjerne for kampen om å gjenreise Søgne kommune.

Før sommerferien måtte Jonas Gahr Støre rykke ut hit for å slokke brannen som blusset opp da regjeringen talte kommunepolitikerne midt imot.

Kommunestyret i Kristiansand avviste en folkeavstemning om oppløsning til gamle Søgne og Sogndalen kommuner, men regjeringen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen insisterte.

Ap-ordførere landet rundt kalte det overkjøring.

- Skaper uro

Solberg står nå klar med ramsalt kritikk av regjeringens innsats i saken.

- Det var overraskende for alle rett og slett fordi Hurdalsplattformen signaliserte at man skulle gjøre dette unna før sommeren, sånn at Stortinget kunne fatte vedtak og for at ting skulle være på plass til neste kommunevalg, sier Erna Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Plutselig lenge etter at alle disse fristene har gått ut, da plutselig kommer de med Kristiansand. Det er en overraskende prosess og lite gjennomtenkt, fordi de skaper uro i organsesjonen over lang lang tid.

PÅ BESØK: Erna Solberg er denne uken på turné på Sørlandet. På Sørlandchips fikk hun smaksprøver rett fra gryta. Foto: Kjetil Kjær Andersland/ Dagbladet
PÅ BESØK: Erna Solberg er denne uken på turné på Sørlandet. På Sørlandchips fikk hun smaksprøver rett fra gryta. Foto: Kjetil Kjær Andersland/ Dagbladet Vis mer

Med seg på rundturen i Kristiansand har Solberg Høyres ordførerkandidat i sørlandshovedstaden foran valget neste høst, Mathias Bernander.

- Da jeg hørte nyheten ble jeg slått i bakken at de skulle gå for folkeavstemning. Det ble et sjokk rett og slett, sier Bernander til Dagbladet.

- De svake er taperne

Erna Solberg mener det er klart hvem som blir taperne av en ny oppsplitting av den nye storkommunen.

- De som taper er de gruppene som har mest behov for det offentlige.

Solberg viser til faglige rapporter fra de sammenslåtte kommunene Ålesund og Kinn og som ifølge henne viser bedre tilbud til innbyggerne.

- De er veldig tydelige på at det har blitt bedre tjenester for en del av de svakere gruppene etter kommunesammenslåingene, sier Solberg.

Ingen omkamp

Høyre-lederen er også opptatt av de ansatte i Kristiansand kommune, som hun mener får det vanskelig hvis de skal gjennom en ny runde med flytting av kommunegrenser.

- For de som jobber i kommunen er dette kjempeutfordrende, og det går ut over tjenestene når folk ikke vet om de kan planlegge framover.

Kommunaldirektøren i Kristiansand kommune har tidligere fortalt Dagbladet om at hun har slitt med nattesøvnen som følge av utsiktene til en oppsplitting.

- Jeg bruker en del energi og bekymrer meg litt for framtida, sier kommunaldirektør Camilla Dunsæd til Dagbladet.

TIMON OG ERNA: I Kristiansand la Erna Solberg også inn et besøk hos surikatene i Dyreparken, som er av samme art som den kjente figuren fra Løvenes Konge. Foto: Kjetil Kjær Andersland/ Dagbladet
TIMON OG ERNA: I Kristiansand la Erna Solberg også inn et besøk hos surikatene i Dyreparken, som er av samme art som den kjente figuren fra Løvenes Konge. Foto: Kjetil Kjær Andersland/ Dagbladet Vis mer

Tross Ernas nådeløse dom, lover hun likevel nå at det ikke blir noen omkamp dersom høyresiden inntar regjeringskontorene etter at en oppløsning er satt i gang.

- Nei, vi kan ikke holde på med det hele tiden. Du kan ikke sette de samme kommunene på nytt i en sånn situasjon: Nå vi heller ikke kunne planlegge for nå kommer en ny regjering.

- Det er jo det dumme denne regjeringen gjør. Det er at når du først har omorganisert og du har endringer og strukturer, vedtatt demokratisk, så skal du gjøre om på det, så du setter folk i limbo over lang tid.

- Må ha respekt

Den tidligere statsministeren går langt i å antyde at Vedum og resten av regjeringen har manglende respekt for innbyggerne.

- Det er brukt masse krefter i disse kommunene på å bygge sammen gode kommuner, offentlig ansatte, bygge sammen gamle kulturer, nå skal vi bryte det opp igjen. Det har ikke jeg tenkt å ta ansvar for. Man må ha respekt for folk. Man må ha respekt for de folkene dette egentlig går ut over.

Etter at regjeringen ga spesialunntak for Kristiansand og satte kommunestyrets vedtak til side, gjør statsforvalteren nå en utredning av en mulig oppløsning.

Kristiansand-ordførere Jan Oddvar Skisland (Ap) har markert seg som en sterkt motstander av oppløsningen. Til Dagbladet sier han at han nå avventer statsforvalterens utredning av saken. Han håper fortsatt å unngå en oppløsning av kommunen.

- Ble sjokka

Ordførerkandidat Mathias Bernander sier han er optimist foran den forestående kampen om Kristiansand kommune.

- Når vi får summet oss litt og tenkt hvordan vi skal møte denne debatten, så er vårt svar å møte det med god politikk for hele kommunen, sier Bernander til Dagbladet.

- Vi har de samme svarene, og sånn sett går vi inn offensivt i denne debatten, men vi ble jo sjokka over at regjeringen kunne overstyre Kristiansand og et vedtak på den måten.

Statsforvalterens utredning er ventet klar rundt nyttår. Da skal det etter planen gjøres en høring blant innbyggerne, og det kan også bli folkeavstemning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer