Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slått i hjel av gjengmedlemmer som jaktet på sønnen

Fire menn tiltalt for drapet på Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo. - Uforståelig, sier familiens advokat.

TILTALT: (f.v. øverst) Aamer Asghar, Mohammad Adris Shafi, Asim Sharif og Adil Boujedain er alle tiltalt for forsettlig drap etter det blodige overfallet på 52-åringen Mohammad Arshad på Manglerud i fjor. Foto: POLITIET / DANIEL LAABAK
TILTALT: (f.v. øverst) Aamer Asghar, Mohammad Adris Shafi, Asim Sharif og Adil Boujedain er alle tiltalt for forsettlig drap etter det blodige overfallet på 52-åringen Mohammad Arshad på Manglerud i fjor. Foto: POLITIET / DANIEL LAABAK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire menn fra gjengmiljøene i Oslo er nå tiltalt for forsettlig drap, etter at den høyt respekterte restauranteieren Mohammad Arshad (52) ble slått i hjel like ved sitt eget hjem på Manglerud i 00.20-tida natt til 28. september i fjor.

- Selv etter at etterforskningen er ferdig fremstår drapet som brutalt og uforståelig, sier de pårørendes bistandsadvokat, Vibeke Knapstad, til Dagbladet.

Tre av de tiltalte sitter i dag varetektsfengslet mens én, 29 år gamle Aamer Asghar, er etterlyst og på rømmen i Pakistan.

Ifølge tiltalen var det Mohammad Adris Shafi (31), Aamer Asghar (29) og Asim Sharif (28) som utstyrte seg med slagvåpen og pepperspray og sto for selve voldsutøvelsen.

«(...) etter forutgående avtale om voldsutøvelse og/eller i felleskap, angrep de Mohammad Arshad bakfra og drepte ham. Arshad ble sprayet med pepperspray, slått gjentatte ganger bl.a. i hodet med et økseskaft og/eller fastnøkkel», heter det i tiltalen mot tre av mennene.

Offeret ble funnet blodig og livløs i gata av en tilfeldig forbipasserende, etter at gjerningsmennene hadde stukket av. 52-åringen døde en drøy halvtime senere på sykehus av hodeskadene.

- Avtale i forkant Den fjerde tiltalte, Adil Boujedain (29), skal ikke ha deltatt i selve voldsutøvelsen men var ifølge tiltalen fluktbilsjåfør og medvirker til drapet. 29-åringen er av politiet regnet som en mulig initiativtager til angrepet, etter det Dagbladet erfarer.

«Han deltok under den forutgående avtalen og var klar over at de øvrige hadde med seg pepperspray, økseskaft og fastnøkkel da de gikk ut av en leiebil for å angripe Mohammad Arshad. Under selve voldsutøvelsen satt han i førersetet i nevnte bil, og som han benyttet til å transportere de øvrige vekk fra åstedet», heter det i tiltalen mot Boujedain.

Sønnen var i konflikt 28. september i fjor hadde Arshad vært på jobb hele kvelden på den ene puben han drev, Waldemars Café på St. Hanshaugen, før han overlot stengingen til ansatte og satte kursen hjemover i bil. Da han skulle dra fra jobb ved midnattstider, ringte han ektefellen, og ingenting skal ha tydet på at 52-åringen var redd eller bekymret.

USKYLDIG OFFER: Mohammad Arshad var svært høyt respektert i det norskpakistanske miljøet i Oslo, har aldri blitt koblet til kriminalitet og skal ikke ha hatt noen form for konflikt med mennene som ifølge tiltalen angrep ham. Én av mennene hadde imidlertid en konflikt med sønnen hans. Foto: PRIVAT
USKYLDIG OFFER: Mohammad Arshad var svært høyt respektert i det norskpakistanske miljøet i Oslo, har aldri blitt koblet til kriminalitet og skal ikke ha hatt noen form for konflikt med mennene som ifølge tiltalen angrep ham. Én av mennene hadde imidlertid en konflikt med sønnen hans. Foto: PRIVAT Vis mer

- Han sa til kona at «jeg er hjemme om en halvtime». Etter rundt en halvtime prøvde hun å ringe ham opp igjen, men da var trolig angrepet skjedd, fortalte en slektning seinere til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer har noen av de tiltalte forklart at det var Mohammad Arshads eldste sønn de trodde de forfulgte da de den fatale fredagskvelden begynte å følge etter familiebilen - som både far og sønn disponerte. Sønnen hadde i en periode vært i konflikt med nå tiltalte Adil Boujedain (29) og en annen av de tiltalte, der det hadde vært flere konfrontasjoner.

- Forklarer ikke drapet Ingenting tilsa imidlertid at konflikten kunne ende med et angrep av det kaliberet faren ble utsatt for.

- At én av de tiltalte skal ha hatt en bagatellmessig konflikt med et famliemedlem av avdøde, forklarer på ingen måte hvorfor flere gjerningspersoner går løs på og dreper en uskyldig familiefar, sier bistandsadvokat Knapstad til Dagbladet.

Også politiet har jobbet ut fra at det var sønnen som i utgangspunktet var målet for angrepet. Men hvorfor den nesten 30 år eldre faren likevel ble angrepet da han parkerte bilen og spaserte mot boligen på Manglerud, framstår ennå som uforståelig.

52-åringen har aldri vært knyttet til kriminalitet, var ikke selv del av noen konflikt og framstår som et helt uskyldig offer for den brutale volden. Etter det Dagbladet forstår mener de pårørende i dag at gjerningsmennene på et tidspunkt i hendelsesforløpet bestemte seg for å angripe faren for å ramme sønnen indirekte.

Innrømmer vold - nekter drap Tre av de tiltalte har lenge vært i den indre kretsen i gjengmiljøet Furuset Bad Boys, mens den fjerde - Aamer Asghar - er regnet som en «frilanser» med venner i flere av de norskpakistanske gjengene. Mennene har av oslopolitiet blitt regnet som tunge kriminelle i mange år og er straffedømt en rekke ganger.

På grunn av den omtalte konflikten med drapsofferets sønn og at de så ut til å ha «gått av radaren» på drapstidspunktet, var flere av de tiltalte i politiets søkelys umiddelbart. Da tre av dem etterhvert ble pågrepet, nektet de kjennskap til saken. Seinere har de endret forklaringer i kjølvannet av at politiet konfronterte dem med viktige bevis. Alle nekter imidlertid for at de mente å drepe noen.

Adil Boujedain (29)
Er den som skal ha hatt en konflikt med drapsofferets sønn. Norskmarokkaneren stakk til Marokko like etter drapet, men ble etterlyst internasjonalt og etterhvert pågrepet da han krysset grensa til den spanske enklaven Ceuta. Boujedain er straffedømt seks ganger tidligere, for blant annet grovt ran, narkotikabruk, innbruddstyveri, biltyverier og kjøring i ruspåvikret tilstand.

STOR SORG: Flere tusen mennesker hedret den avdøde 52-åringen under begravelsesseremonien i Central Jamaat-moskeen på Grønland fire dager etter drapet i september i fjor. Foto: Lars Eivind Bones
STOR SORG: Flere tusen mennesker hedret den avdøde 52-åringen under begravelsesseremonien i Central Jamaat-moskeen på Grønland fire dager etter drapet i september i fjor. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

29-åringen har erkjent å ha hatt en rolle i angrepet på Arshad.

«Det at Boujedain nå erkjenner medvirkning til legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, jf. straffeloven § 229, jf § 232, gjør ikke mistanken om drap mindre, heller ikke når dette sammenholdes med den siste forklaringen til medsiktede Asim Sharif», het det i en fengslingskjennelse fra Borgarting lagmannsrett 14. mai i år.

- Han har erkjent å ha tatt del i det han mente skulle være en enkel irettesettelse, maksimalt en legemsbeskadigelse, og har aldri hatt i tankene at dette kunne ende med et drap. Han har valgt å legge kortene på bordet nettopp for å klargjøre hva som egentlig skjedde. Slik jeg tolker tiltalen er dette i høyden snakk om en vurdering av såkalt sannsynlighetsforsett når det gjelder min klient, sier 29-åringens forsvarer, advokat Erik Dammen Stoltz, til Dagbladet.

Aamer Asghar (29)
Er ennå på rømmen, er etterlyst og skal befinne seg i Pakistan. Asghar skal av andre tiltalte være utpekt som den som påførte Arshad den mest alvorlige volden, men selv nekter han for å ha vært på åstedet overhodet. 29-åringen er flere ganger tidligere dømt for alvorlige forbrytelser.

- Jeg har vært i jevnlig kontakt med ham. Han benekter å ha hatt noe med denne hendelsen å gjøre. Han har også en forklaring om hvor han har vært og hva han har gjort den aktuelle kvelden, sier Asghars forsvarer, advokat Svein Holden, til Dagbladet.

Mohammad Adris Shafi (31)
Endret forklaring i mai i år, på en måte som ifølge Oslo tingrett styrket mistanken mot ham. Tidligere dømt for blant annet en rekke voldsepisoder, trusler, grovt ran, våpenlovbrudd, vold mot offentlig tjenestemann, fyllekjøring, biltyverier og annen vinningskriminalitet. Han har tidligere fått behandling for psykiske plager og narkotikabruk, men har flere ganger hevdet at han har kommet på rett kjøl.

- Min klient nekter straffskyld for drap. Han har forklart seg til politiet og vil gjøre det samme til retten, men ikke først gjennom media, sier Shafis forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

- NEKTER DRAP:  John Christian Elden er forsvarer for tiltalte Mohammad Adris Shafi. Den straffedømte 31-åringen nekter straffskyld for drap, men skal ha erkjent å ha vært tilstede under angrept. Arkivfoto: Christian Roth Christensen
- NEKTER DRAP: John Christian Elden er forsvarer for tiltalte Mohammad Adris Shafi. Den straffedømte 31-åringen nekter straffskyld for drap, men skal ha erkjent å ha vært tilstede under angrept. Arkivfoto: Christian Roth Christensen Vis mer

Asim Sharif (28)
Har endret forklaring til at han deltok i angrepet ved å bruke pepperspray på offeret etter at de første slagene var tildelt, ifølge en fengslingskjennelse fra juni. Nekter for at intensjonen var å drepe noen. Tidligere dømt for blant annet flere grove ran, helerier og innbruddstyverier.

- Han erkjenner delaktighet i voldsutøvelsen men ikke noe drapsforsett, sier Sharifs forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Dagbladet.

Statsadvokaten som har utarbeidet drapstiltalen på ordre fra Riksadvokaten, opplyser at hun vil avvente å kommentere saken til alle impliserte har fått tiltalen formelt forkynt.

KLIENT PÅ RØMMEN: Advokat Svein Holden er forsvarer for Aamer Asghar. Han holder seg nå skjult i Pakistan, og det er ikke ventet at han vil gi seg til kjenne som følge av drapstiltalen. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen
KLIENT PÅ RØMMEN: Advokat Svein Holden er forsvarer for Aamer Asghar. Han holder seg nå skjult i Pakistan, og det er ikke ventet at han vil gi seg til kjenne som følge av drapstiltalen. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling