Slått i hjel med jernrør

Peter Sivertsen (71) ble i forrige uke slått i hjel med et jernrør på sin gård i Zimbabwe. Drapet var et rovmord, men det skjedde i en atmosfære der myndighetene oppfordrer til vold mot hvite jordeiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Dagbladet): Peter Sivertsen, som har sine aner fra gården Myklebust ved Stavanger, skulle flytte fra gården i Zimbabwe i neste måned.

I stedet ble han brutalt slått ned med et jernrør for ei uke siden. Han ble dumpet og forsøkt skjult i ei grøft før morderne fylte pickupen hans med tjuvegods og dro fra gården.

De som er mistenkt for å ha tatt livet av Sivertsen er arrestert. De er kjent som hardkokte kriminelle.

Skulle flytte

- Dessverre skjedde dette like før far endelig hadde bestemt seg for å flytte til oss i hovedstaden Harare. Vi har vært veldig urolige for ham, og kjøpte av den grunn et hus til ham for noen år siden, sier sønnen Ammund til Dagbladet.

Peter Sivertsens oldefar utvandret fra Stavanger på 1800-tallet. Peter kjøpte gården Modena i 1970.

- Gården var fars liv. Nesten alle på nabogårdene hadde allerede flyttet til byen, far var nesten den siste som skulle dra, sier Ammund.

Funnet av naboen

Mandag i forrige uke, klokka 07.30, snakket Sivertsen på telefon med familien i Harare for siste gang.

Tre timer etterpå ble han funnet av en nabo i ei grøft på gården.

Naboen ble mistenksom da han observerte fremmede i Sivertsens bil. Naboen tok nøklene til bilen, og spurte hva mennene drev med.

De svarte at Sivertsen hadde bedt dem om å kjøre bort hans eiendeler. Naboen sa at han selv ville kjøre bilen tilbake til Sivertsens gård. Da forsvant mennene.

Da naboen kom fram til gården, fant han Sivertsen død, drept med jernrøret.

Drept i ly av blodtåka

Den politiske situasjonen i Zimbabwe er svært spent. USA ba i forrige uke sine statsborgere om å forlate landet fordi det er utrygt å være der.

Diktator Robert Mugabe har siden midten av 1990-tallet gått i spissen for en kampanje for å drive vekk hvite landeiere. Argumentet er at de hvites eierskap er en levning fra kolonitida, og at gårdene egentlig tilhører den svarte majoritetsbefolkningen.

Ett resultatet er rasistisk motivert vold mot hvite.

Et annet er en truende hungerkatastrofe fordi mange av de svarte som tar over gårdene verken har erfaring eller redskap til å drive jorda. Mesteparten av den beslaglagte jorda havner uansett i hendene på Mugabes korrupte ministere.

Sivertsens gård sto på lista over gårder som skulle beslaglegges av myndighetene.

Men det var ikke Mugabes voldelige gjenger som drepte Sivertsen, det var to rovmordere som opererte i ly av blodtåka som legitimerer vold mot hvite jordeiere.

MYRDET: Situasjonen på landsbygda i Zimbabwe er så usikker at Peter Sivertsen hadde bestemt seg for å flytte til hovedstaden Harare i neste måned. Det rakk han aldri. I forrige uke ble han funnet myrdet i ei grøft på gården sin.