Slått i hjel og skutt på kloss hold

PRAHA (Dagbladet): Ofrene i massakren i Kosovo sist lørdag var skutt på kloss hold slik at kruttslammet var synlig på kroppen. Andre var klubbet i hjel, trolig med geværkolber. En gravid kvinne var blant de drepte. De andre var yngre menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette hevder den erfarne og uavhengige Beograd-journalisten Dejan Anastasejevic. Han tror ikke et øyeblikk på de serbiske myndighetene som hevder at aksjonene i Kosovo retter seg mot «terrorister og separatister» fra den albanske KLA-geriljaen.

Henrettet

Etter at han har studert bilder av drepte fra de kosovoalbanske byene Likosano og Quirez og snakket med øyenvitner, er han ikke i tvil om at de serbiske politistyrkene har gjort seg skyldig i regelrette massakre.

- Ingen ting ved likene tyder på at de er drept i kamp, under skuddveksling. Alt tyder på at de ble regelrett henrettet etter at de var arrestert og avvæpnet av de serbiske politistyrkene, sier Anastasejevic. Han har jobbet ved flere krigsavsnitt i det tidligere Jugoslavia.
Anastasejevic har fått bekreftet identiteten til fem av de drepte. De var blant de 24 som sist tirsdag ble gravlagt i de to nabobyene Likosano og Quirez.

Terroren fortsetter

Fra det serbiske innenriksdepartementet er det opplyst at 26 albanere og to serbiske politimenn ble drept under angrepet på Prekaz fredag.

Den serbiske politiobersten Ljubinko Cvetic varslet under en pressekonferanse i Pristina i går ettermiddag at aksjonene ville fortsette.

- Vi kjenner flere av terroristenes baser, og fortsetter våre operasjoner med alle midler i samsvar med våre lover, sa obersten.
I regimetro aviser og i det statlige fjernsynet i Beograd blir det gjort et stort nummer av at KLA-lederen Adem Jashari ble drept og 30 av hans menn angivelig tatt til fange under angrepet på Prekaz.

Propaganda

Militæreksperten og journalisten Milos Vasic i Beograd oppfatter disse meldingene som mest propaganda som skal rettferdiggjøre den brutale innsatsen med helikoptre, artilleri og stridsvogner.

- Jashari ble i sammenheng med interne albanske oppgjør nylig framstilt som en banditt og kriminell i serbiske medier. Han ble ikke tillagt noen politisk funksjon.

Det kan godt være at han og familien var aktive medlemmer av KLA. Men jeg tviler på at han var en leder. De virkelige KLA-lederne er trolig tidligere offiserer i politiet og hæren, som ble rensket ut etter at president Slobodan Milosevic opphevet selvstyret for Kosovo i 1989. De er høyst profesjonelle, sier Vasic.

TERRORENS OFRE:</B> En albansk mor med sitt nyfødte barn på flukt fra de serbiske styrkene. De er blant de heldige som blir reddet.