Slått i hjel på bryllupsreisen

Den indiske passasjeren Rupin Katyal ble i helga slått til døde fordi han ikke etterkom ordren om ikke å se på gisseltakerne. Gruppa som sto bak drapet på Hans Christian Ostrø holder nå 160 gisler i et fly i Kandahar i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brutalitet er gruppas varemerke. Ostrø ble funnet med avskåret hode i 1995.

Rupin Katyal var på bryllupsreise da han ble offer for gisseltakerne. Hans kone, som så brått ble enke, er fortsatt om bord på det kaprede flyet.

Flyet sto søndag i Afghanistans nest største by Kandahar og ble fylt med drivstoff. Talibans minister for flytransport, Maulai Abdul Mansoor, sa at myndighetene ønsket å bli kvitt flyet.

Utenriksminister Muttawakil sa at det ikke kommer på tale å gå til aksjon mot flyet, og i går kveld så det ut til at det kom til å bli sendt videre.

Tungt væpnet

Kaprerne er væpnet med granater, pistoler og kniver. Deres krav er at den religiøse lederen Manulana Masood Azhar skal settes fri.

Gruppa som kidnappet Hans Christian Ostrø og fire andre vestlige turister i Kashmir i 1995 har satt fram det samme kravet. En av kaprerne skal være Azhars bror, Ibrahim.

Kaprerne truer med å ta livet av gislene og seg selv hvis de ikke får gjennomslag for sine krav.

Indiske myndigheter sa i går at kravet blir vurdert, men uten å antyde at direkte forhandlinger med kaprerne kan komme på tale.

Manulana Masood Azhar har sittet i indisk fengsel siden 1994. Azhar, som kommer fra en velstående pakistansk familie, ble arrestert under en tur til Kashmir - den muslimske delen av India - som India og Pakistan har slåss om siden 1947.

Indiske myndigheter sa i går at de hadde overtalt en FN-diplomat til å snakke med kaprerne, men understreket at FN-utsendingen ikke kan føre forhandlinger.

Ifølge afghanske myndigheter var det opprettet radiokontakt mellom FN-delegasjonen og kaprerne, og en passasjer ble satt fri som tegn på kaprernes velvilje. Passasjeren hadde sukkersyke.

Arrangert?

Det er et svært dårlig forhold mellom India og Taliban-regimet i Afghanistan.

Kaprerdramaet ble søndag også gjort til en del av en konstant politisk rivalisering mellom India og Pakistan, da Pakistans utenriksminister Abdus Sattar antydet at India kan ha regissert kapringen.

- Muligheten kan ikke lenger utelukkes at denne hendelsen involverer en utenlandsk etterretningstjeneste som har arrangert dette på forhånd, sa Sattar.

Pårørende til gislene stormet den indiske utenriksministerens pressekonferanse med krav om at India innvilger kaprernes krav.

DREPT: Rupin Katyal med kona Rachna. Han ble drept fa han nektet å etterkomme gisseltakernes krav om ikke å se på dem.