Slått i hjel på Oslo S

Vantro togpassasjerer og lørdagshandlere så at 43-åringen ble slått i hodet, løp av gårde og segnet om på fortauet. Han våknet aldri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et dødelig slag Oslo-folk på bytur ble vitne til ved 15-tida. En rekke vitner forteller at de har sett det samme: På fortauet utenfor Oslo S ble drapsofferet tildelt ett slag. Han forsøkte å løpe fra gjerningsmannen, vaklet og falt bevisstløs om på brusteinene. Han våknet aldri.

Siktet for drap

43-åringen døde på Ullevål sykehus halvannen time seinere, trolig av hodeskadene han ble påført. En 30 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap.

Åstedet for den dødelige volden er et av de travleste stedene i Norge. Mannen segnet om på hjørnet av Østbanehallen, få meter fra begge de trafikkerte inngangene til Oslo S, og bare et steinkast fra Karl Johan, Oslo City og flytogterminalen. Kiosken Toto-bua og en av Oslos mest trafikkerte buss- og trikkeholdeplasser ligger like ved åstedet.

- Pensjonister og unge jenter stoppet opp og stirret vantro på den døende mannen på bakken. Jeg tror ikke de forsto hva som foregikk rett for nesa på dem i handleidyllen. De trodde at det var en overdose. De bare sto og så på, uten å gjøre mine til å hjelpe, forteller vitnet Lars, som selv jobbet med å holde liv i 43-åringen.

Snudde seg og slo

Vitner forteller til Dagbladet at den døde ble påført ett kraftig slag mot hodet. Offeret kom gående i retning gjerningsmannen, som sto med ryggen til. Da de var nær hverandre, snudde gjerningsmannen seg og slo.

- Han var helt uforberedt på slaget, som traff ham hardt. Han hadde ikke hatt noen kontakt med gjerningsmannen før slaget falt, sier et mannlig vitne.

Volden skjedde under en treklynge ved fortauet noen meter sør for Østbanehallen.

Blod fra hodet

- Offeret forsøkte å løpe unna. Jeg kunne se hvordan han gradvis mistet bevisstheten og begynte å falle sammen mens han løp. Etter 20 meter falt han i bakken, sier Lars.

Johnny Stensbøl styrtet til da han så mannen falle om.

- Han blødde kraftig fra flere sår i hodet. Sammen med en kvinne som har sykepleierutdannelse forsøkte jeg å stanse blødningene. Jeg kjente på hjertet, som hadde en puls på 200. Noen lyste med lommelykt i øynene, men pupillene reagerte ikke, forteller Stensbøl. Han hjalp til med å løfte den bevisstløse opp på båren.

Vitner sier at gjerningsmannen løp fra åstedet og inn på Oslo S. De beskriver gjerningsmannen som enten sterkt ruset eller i sterk mental ubalanse.

- Galskapen og rusen lyste i øynene hans. Han hadde slått til to andre personer før han slo til den drepte, forteller et kvinnelig vitne om forløpet for hendelsen.

Pågrepet

Gjerningsmannen ble pågrepet på Lillestrøm stasjon om lag klokka 17 i går ettermiddag.

- Vi hadde indikasjoner på at mannen kom fra Romerike.

Etter hvert fikk vi klarlagt hvem han var, så politiet på Lillestrøm kunne bare plukke ham opp da han kom med toget, sier fungerende vaktleder Per Olav Utgaard ved Kriminalvakta i Oslo.

Offeret skal selv ha hatt betydelig ruserfaring, men var ifølge folk som kjenner ham ikke en av de tyngst belastede misbrukerne.

- Han gjorde aldri noe mot noen, og var helt ufarlig. Han var den snilleste jeg har møtt, sier en bekjent av den avdøde.

Den drapssiktede mannen skal være straffedømt flere ganger tidligere, og folk som kjenner ham, beskriver ham som voldelig, truende og i ubalanse.

Både offeret og den drapssiktede tilhører et hardt belastet miljø som har tilholdssted i en park på sjøsiden av Oslo S, og på en midtrabatt i trafikkmaskinen like ved.

Fristed

Disse stedene er fristeder for de narkomane, som forteller at de åpenlyst kan sette heroinskudd på disse stedene.

- Politiet vet hvor vi er, og lar oss være i fred. Politispanere er ofte innom på stedet og følger med miljøet, sier en mann som kjenner både offeret og gjerningsmannen.

Mellom 200- 300 personer er i miljøet. Rusmisbrukerne sover ofte der, under åpen himmel.

«Galskapen og rusen lyste i øynene hans.»kvinnelig vitne

<B>BLODIG ÅSTED: På asfalten ses blod fra 43-åringen. Det var her han segnet om etter at han var tildelt ett slag og prøvde å løpe bort fra gjerningsmannen.