Slått og truet ombord

Gislene etter kapringsdramaet i forrige uke ble mottatt som helter da de kom til Afghanistan i dag. - Vi ble bundet og slått, hevder flere og avviser at kapringen var en dekkoperasjon for å få politisk asyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tidligere gislene kom tilbake til Afghanistan i dag og ble mottatt som helter. Endel av de 73 frigitte gislene hevder at de ikke var med på den iscenesatte kapringen. Ifølge de hjemvendte gislene var det bare enkelte av passasjerene som var venner og familie med kaprerne, og deltok i sammensvergelsen for å få politisk asyl i Storbritannia.

Slått og truet

De tidligere gislene ble gjenforent med familiene sine i Afghanistans hovedstad Kabul i dag. De hevder at de ble slått og bundet ombord i flyet.

Besetningsmedlem Toraillaia Alami hevder de ble bundet og kneblet. Han avviser at han ville søke om politisk asyl, skriver BBC online.

- Jeg har aldri ønsket å bo i et annet land. Jeg er veldig glad for å komme tilbake til Afghanistan, sier Alami.

13 siktet

Britisk politi har siktet 13 afghanske menn etter kapringen forrige uke. Ni andre som ikke er arrestert vil også bli siktet i forbindelse med kapringen.

Alle gislene som kom tilbake til hjemlandet sitt skal ha blitt tvunget til å underskrive en erklæring om at de er glade for å komme hjem igjen.

Asylsøkere

Mer enn 70 av de tidligere gislene er blitt igjen i Storbritannia. De blir nå avhørt av innvandringsmyndighetene. Innenriksminister Jack Straw er havnet i en kattepine med de mange asylsøkerne.

- På den ene siden har vi stor sympati med dem som har en ekte og reell frykt for forfølgelse i sitt hjemland. På den andre side kan vi ikke havne i en situasjon hvor vi tilsynelatende oppmuntrer til kapring, fortviler Straw.

Taliban-regjeringen i Afghanistan hevder at å gi gislene politisk asyl er det samme som å oppmuntre til terrorisme.

HJEMME: De tidligere gislene avviser påstander om falsk kapring.