Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slått og tvunget til å signere på tilståelser

Terrortiltalt og dødsdomtruet nordmann i retten i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Etter en rekke utsettelser kom rettssaken mot norsk-etiopiske Okello Akuay Ochalla ordentlig i gang forrige uke. Den norske statsborgeren, som er tidligere region-president, er tiltalt for terror sammen med seks etiopiere. Ifølge påtalemyndighetene i landet samlet han inn penger og rekrutterte til væpnet motstandskamp for større selvstendighet i Gambela-regionen vest i landet.

En representant fra norsk UD følger rettssaken i hovedstaden Addis Abeba og har sendt hjem en urovekkende rapport. Ochallas norske advokat Cecilie Schjatvet har fått en kopi av rapporten og forteller at det står at Ochalla i retten ble konfrontert med avhør han hadde signert på.

- Da fortalte han at han var blitt slått og tvunget til å signere på disse forklaringene, sier Schjatvet.

Ifølge rapporten sa han også at han var blitt stått og tvunget til å gi etterforskerne tilgang til e-post-kontoen hans.

- Ambassaden i Addis Abeba vil følge opp fengsledes anførsler om vold under avhør i sin løpende dialog med etiopiske myndigheter om menneskerettighetsspørsmål, sier UDs pressetalsperson Hilde Steinfeld.

Rettsløs Advokaten er bekymret for at det har gått for lang tid.

- Det er bekymringsfullt at dette kommer fram først nå. Han har sittet fengslet i ett og et halvt år og slike påstander har kommet tidligere også, uten at det har ført til noen reaksjon.

Schjatvet mener klienten sin nærmest er rettsløs i og med at hans lokale advokat ikke har mulighet til å representere ham på en grundig måte.

- Saken framstår som underarbeidet fra advokatens side. Han har åpenbart ikke kunnet jobbe så mye med saken som alvorligheten tilsier, sier hun.

Norsk UD har også slitt med oppfølgingen. Siden mars har de ikke fått tilgang til den norske statsborgeren i fengselet, slik internasjonale avtaler gir dem rett til.

- Manglende besøkstillatelse ble på nytt tatt opp på høyt nivå i forrige uke, sier Steinfeld i UD.

Dødsstraff Rettsprosessen startet i august, men det har vært en rekke utsettelser. Men i forrige uke var det rettsmøte tre dager på rad. Åtte av til sammen 11 vitner skal ha forklart seg, men de vitnene som skulle forklare seg til støtte for nordmannen har ennå ikke vært i retten. Neste rettsmøte er satt til 26. januar.

Både Human Rights Watch og Amnesty International frykter at Ochalla blir dømt til døden.

- Hvis Ochalla blir kjent skyldig i terrorisme, og i å ha forberedt et kupp, er det absolutt grunn til å frykte at han kan bli dømt til døden. Det er ikke noe garanti for at ikke dommen vil bli fullbyrdet, har Gerald Folkvord i Amnesty International tidligere uttalt til Dagbladet.

Utlevert Tidlig i 2014 ble Ochalla pågrepet i Sør-Sudan, angivelig på et hotellrom i Juba. Det er uvisst hva han gjorde der, men etiopiske påtalemyndigheter mener at han var i gang med å organisere terror.

- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, har Felix Horne i Human Rights Watch tidligere sagt til Dagbladet.

Ochalla er tidligere delstatspresident i Gambella fylke. Nå blir han anklaget for å ha organisert en motstandsbevegelse for å ta over fylket og etablere selvstyrt område der. Anuaker er den dominerende folkegruppen i Gambela. Ifølge tiltalen har Ochalla mobilisert anuaker, bosatt i USA, Australia, Canada og Europa. Han skal ha samlet inn penger og jobbet for å verve rekrutter til geriljaen. Gruppen han blir anklaget for å lede skal også ha vært i møter med representanter for Etiopias hovedfiende, Eritrea.

Massakre Ochalla flyktet fra Gambella til Norge etter at han i 2003 kom på kant med de samme sentrale myndighetene som tidligere hadde innsatt ham. Sammen med pøbler og banditter gjennomførte etiopiske soldater i 2003, en massakre der fler enn 400 menn, kvinner og barn ble drept.

Som delstatspresident utfordret Ochalla myndighetenes rolle i massakren, men fikk meldinger om at han også var utsatt.

Sammen med en sikkerhetsvakt og en sjåfør flyktet han over grensa til Sør-Sudan. Han fikk siden status som FN-flyktning, kom til Norge og fikk norsk statsborgerskap i 2009.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media