Slått, sparket og spyttet på

Kjæresteparet Ole Martin (27) og Jens (22) ble overfalt av en gjeng på Grünerløkka natt til i går. De mener de ble angrepet fordi de er homofile.

OVERFALT: Ole Martin Sandberg (27) og Jens Bratberg (22) satt i denne trappa foran den nedlagte klesbutikken Hallén da de ble angrepet av en gjeng natt til i går. Episoden skjedde midt i Oslos travleste utelivsstrøk, i Thorvald Meyers Gate på Grünerløkka i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OVERFALT: Ole Martin Sandberg (27) og Jens Bratberg (22) satt i denne trappa foran den nedlagte klesbutikken Hallén da de ble angrepet av en gjeng natt til i går. Episoden skjedde midt i Oslos travleste utelivsstrøk, i Thorvald Meyers Gate på Grünerløkka i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Martin Sandberg (27) og Jens Bratberg (22) hadde vært på et utested i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka. De forlot stedet, og satte seg ned på en trapp utenfor den nedlagte klesbutikken Hallén ved Olav Ryes Plass ved 01.30 tiden natt til torsdag.

- Mens jeg satt der, fikk jeg plutselig et spark i halsen, sier Sandberg til Dagbladet.

En gjeng på syv gutter hadde omringet dem i trappeåpningen.

- De var veldig agressive. En av dem spyttet meg i ansiktet. Da jeg reiste meg, slo han meg to ganger i ansiktet, sier Sandberg.

Også Jens Bratberg sier han ble spyttet i ansiktet.

Guttegjengen beveget seg raskt videre. Det var mange folk ute, men ingen kom de to til unnsetning.

- Det hele var over så fort, jeg vet ikke om noen fikk det med seg, sier Sandberg.

Politianmeldt Begge er overbeviste om at de ble angrepet fordi de er homofile.

- De sa noe om at vi var homofile, de var veldig provoserte. Men stort sett forsto vi ikke hva de sa, de snakket ikke norsk seg imellom, sier Bratberg.

Han tror guttegjengen kan ha sett de to kysse på utestedet de var på kort tid i forveien.

- Det tok bare sekunder etter at vi gikk ut og satte oss ned på trappa før vi ble overfalt, sier Bratberg.

Sandberg og Bratberg tok ikke umiddelbart kontakt med politiet etter hendelsen, men anmeldte voldsepisodene i går ettermiddag.

- Over 50 meldinger Dagbladet har de siste årene skrevet om flere episoder der homofile utsettes for vold og hets på grunn av sin legning.

Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) startet å ta imot registreringer av hatkriminalitet i desember 2011.

- Siden da har vi fått inn over 50 registreringer. Det er alt fra meldinger om vold til netthets, sier juridisk rådgiver i LLH, Oddvar Thorbjørnsen til Dagbladet.

Han oppfordrer alle til å anmelde hatkriminaltet, uansett om de tror saken vil henlegges eller ei.

- Mange ønsker av ulike årsaker ikke å gå til politiet, kanskje fordi de ikke hvem som har angrepet eller hetset dem. Men vi mener alt bør anmeldes. Hos politiet registreres dette, og blir sett på som alvorlig, sier Thorbjørnsen.