BLE LOVET JOBB: Den 49-årige rumenske kvinnen kom til Norge etter at tiltaltes søster hadde tilbudt henne jobb. Bildet er tatt da 120 romfolk sammen med andre husokkupanter ble kastet ut fra Borgen i Middelalderparken i Oslo tidligere i uka. Personene på bildet har ingen sammenheng med voldssaken. 
Foto: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIX
BLE LOVET JOBB: Den 49-årige rumenske kvinnen kom til Norge etter at tiltaltes søster hadde tilbudt henne jobb. Bildet er tatt da 120 romfolk sammen med andre husokkupanter ble kastet ut fra Borgen i Middelalderparken i Oslo tidligere i uka. Personene på bildet har ingen sammenheng med voldssaken. Foto: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIXVis mer

Slått, truet, mishandlet og ydmyket: Slik var virkeligheten til den 49 år gamle sjubarnsmora

Hun kom til Norge for å jobbe. I stedet endte hun opp i en kriminell rumeners klør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han slo meg hele tida. Han slo når han var sint, han slo om han var full, han slo om det var fint vær og han slo når det regnet. Han slo meg når han ikke mente jeg hadde klart å få nok penger til ham, sier den rumenske sjubarnsmoren til Dagbladet.

I januar 2013 falt dommen mot den 48 år gamle rumeneren. Han var tiltalt for med vold og trusler å ha misbrukt en sjubarnsmor fra Romania til å tigge og stjele.

Dømt til 18 dager Rumeneren ble dømt i Oslo tingrett til 18 dagers fengsel for volden han hadde påført sjubarnsmoren, men frikjent for menneskehandel. Han ble også dømt til betale kvinnen 5000 kroner i oppreisning.

Nå har statsadvokaten anket saken, og saken skal nå opp til lagmannsretten. 48-åringen sitter fortsatt i varetekt i Oslo i påvente av å bli utlevert til Romania, for å sone en dom på tre og halvt år for tyverier.

Solgte «Folk er Folk» 48-åringen har vært i Norge i flere år. Han har blant annet livnært seg ved å selge gatemagasinet «Folk er Folk». Den rumenske kvinnen bodde like i nærheten av 48-åringen i Romania. Kvinnen er enke, og lever med sine sju barn i alderen 13 til 28 år på en enkepensjon på cirka 1400 kroner i måneden.

- Det var ikke nok penger til å dekke utgiftene til mat og husvære, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun forteller at det var søsteren til 48-åringen som tilbød henne jobb i Norge.

Ville ikke stjele - Hun sa at det var mulig å tjene godt. Jeg så for meg åkerarbeid eller arbeid med å ta vare på eldre mennesker. Jeg har nettopp blitt enke og ønsket ikke å forlate familien. Men jeg ville så gjerne at det skulle være nok penger til mat og skolegang for minstejenta, forteller den rumenske enka.

Hun ankom Norge 15. juni 2012.

- Mishandlingen startet tredje dagen, mens vi sov under brua på Grønland. Mens jeg hvilte, tok han fart og slo meg i ansiktet med knyttet neve. Jeg brakk kjevebenet, forteller kvinnen.

48-åringen erkjente i retten at han slo henne flere ganger slik hun forklarte. «Dette finner han helt naturlig, siden han var familiens sjef», står det i dommen.

- Jeg visste ikke at han ønsket at jeg skulle tigge og stjele, og klarte ikke gjøre det heller.

- Prøvde å rømme 48-åringen skaffet henne en arbeidsavtale med «Folk er Folk» datert 5. juli 2012. Ifølge en mann fra «Folk er Folk» hentet paret mellom 60 og 80 magasiner per uke, som de solgte sammen. Til retten forteller hun at hun måtte betale alle pengene hun tjente til 48-åringen. Mannen hadde kvinnens ID-dokumenter.

- Jeg prøvde å rømme og søke hjelp, men han fant meg og banket meg opp midt på gata, og truet meg og familien min. Da turte jeg ikke noe annet enn å bli med han og gjøre som han sa, sier hun i dag.

- Han truet med å drepe meg og begrave meg i skogen slik at ingen ville vite hvor det hadde blitt av meg. Jeg har ikke nok hårstrå på hodet til å telle hvor mange ganger han slo meg, sier kvinnen.

I dommen står det at dommerne «ikke er i tvil om at tiltalte var voldelig» mot kvinnen, men de betviler aktors påstander om menneskehandel. I dommen står det at «tiltales holdning til at mannen er «sjefen» i samlivet er uakseptabelt etter norske normer, men paret hadde en annen kulturell bakgrunn». Politiadvokat Hans Petter Skurdal har anket saken.

Vil tilbake til Romania - Vi mener retten har lagt feil faktum til grunn i saken. Det er ikke noe grunnlag for å si at det er en kultur i Romania å slå sine koner. Og dersom det var en sånn kultur, så er dette en ukultur som vi ikke kan tolerere i norske domstoler, sier Skurdal.

Politiadvokaten er også kritisk til rettens lovanvendelse. Mannens forsvarer Knut Lindboe, mener at tingrettens dom er riktig.

- Her var det ikke et ulikt forhold mellom to parter, men to personer som hadde intensjoner om å være kjærestepar. Da blir det ikke menneskehandel, sier Lindboe til Dagbladet.

MÅTTE BO PÅ GATA: Det var helt annerledes enn hva jeg hadde forventet. Jeg trodde at jeg skulle få bo skikkelig, kanskje i et hus eller noe. Først måtte jeg først bo under bruer i byen og jeg spurte hvorfor, for det var ikke det han hadde sagt. Han sa at jeg snart skulle få bo bedre, da flyttet vi til et telt i skogen, forteller kvinnen. Hun forteller at hun ikke visste at «arbeidet» var tigging og stjeling før hun kom til Norge. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
MÅTTE BO PÅ GATA: Det var helt annerledes enn hva jeg hadde forventet. Jeg trodde at jeg skulle få bo skikkelig, kanskje i et hus eller noe. Først måtte jeg først bo under bruer i byen og jeg spurte hvorfor, for det var ikke det han hadde sagt. Han sa at jeg snart skulle få bo bedre, da flyttet vi til et telt i skogen, forteller kvinnen. Hun forteller at hun ikke visste at «arbeidet» var tigging og stjeling før hun kom til Norge. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Kvinnens bistandsadvokat, Silje Elisabeth Stenvaag, er glad for at saken kommer opp på nytt .

- Hvis ikke årvåkne turgåere hadde ringt politiet og meldt fra om volden de hørte fra teltet, ville dette overgrepet kunne ha pågått i ytterligere lang tid, sier hun.

- KUNNE GÅTT ENDA VERRE: Kvinnens bistandsadvokat, Silje Elisabeth Stenvaag, er glad for at saken kommer opp på nytt .

- Hvis ikke årvåkne turgåere hadde ringt politiet og meldt fra om volden de hørte fra teltet, ville dette overgrepet kunne ha pågått i ytterligere lang tid, sier hun.
- KUNNE GÅTT ENDA VERRE: Kvinnens bistandsadvokat, Silje Elisabeth Stenvaag, er glad for at saken kommer opp på nytt . - Hvis ikke årvåkne turgåere hadde ringt politiet og meldt fra om volden de hørte fra teltet, ville dette overgrepet kunne ha pågått i ytterligere lang tid, sier hun. Vis mer