Slått ut av sin egen forklaring

KRISTIANSAND (Dagbladet): Overgrepene mot den sju år gamle jenta Viggo Kristiansen har tilstått, har påfallende mange likhetstrekk med hvordan Kristiansen ifølge Jan Helge Andersens forklaring lokket småjentene som ble drept i Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansens modus passer godt med opptakten til barnedrapene:

  • Han lokket jenta med seg ved å fortelle at han hadde «noe liggende» et annet sted.
  • Han mistet kontrollen og tilfredsstilte seg selv uten å tenke på sitt offer.

Kristiansen blånekter enhver befatning med barnedrapene i Baneheia, trass i at påtalemyndigheten mener DNA-bevis må felle ham.

KNAKK SAMMEN

Etter at Kristiansen i en påfallende bråkjekk og karslig tone hadde avvist beskyldningene om barnedrap, knakk han sammen da det ble snakk om overgrepene han har tilstått mot ei annen jente.

Kristiansen har erkjent straffskyld for tiltalepunktene om tvang, gjentatte overgrep og utuktig omgang mot et barn under ti år. Hans følelsesutbrudd overrasket de psykiatrisk sakkyndige fordi det skal være det første tegn til reaksjon Kristiansen har vist overfor dem.

I politiavhør forteller Kristiansen at han drømte om en voksen dame, men at sex med små barn var det eneste han kunne få. Overgrepene hans skjedde fra mai 1994 til desember 1996.

- Hormonene tok overhånd. Det eneste jeg tenkte på var å tilfredsstille meg selv, sa han til politiet.

- Jeg har fått ødelagt mye av mitt liv på grunn av samvittigheten, sa Kristiansen i avhøret. En kamerat som seinere skal føres som vitne, hevder Kristiansen skrøt av handlingene og sa «det viktigste var sexen, ikke alderen».

- Jeg ville gjort alt for å stille tida tilbake og for ikke å ha ødelagt livet hennes, sa han imidlertid i politiavhøret.

«LETTLURTE»

Politiavhøret avslører Kristiansens syn på å ha seksuell omgang med små barn: «De er så lettlurte,» sa han 11. oktober i fjor.

Avhøret ble opplest fordi Kristiansen ikke var i stand til å forklare seg fullt ut i retten.

Kristiansen sier i avhøret at han ikke hadde styring på sin egen tankegang da han forgrep seg: - Jeg tenkte bare på én ting, sa han.

SAMVITTIGHET

Innledningsvis i politiavhøret gjør Kristiansen det klart at han ikke vet hvorfor han forgrep seg mot jenta i flere år etter at han selv fylte femten år i mai 1994. Jenta var den gangen bare sju år gammel. Overgrepene ble først kjent etter at Kristiansen ble arrestert og siktet for barnedrapene.

I avhøret sier Kristiansen overgrepene «har gnagd på min samvittighet i seks år». Mens han nektet all kjennskap til Baneheia-drapene, forklarer han hvorfor han tilstår overgrepet mot den andre jenta:

- Da kan jeg sitte i fengsel for noe jeg har gjort, og kan komme ut igjen med god samvittighet.