Slått ut av uværet

En eldre kvinne i Minnesund måtte berges da et ras traff huset, og 60 personer er nå evakuert på Østlandet. Fem jernbanestrekninger var slått ut i dag - på fire var det saktekjøring. - Nå er det nok vann, trygler Jernbaneverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eldre kvinnen var i sin bolig i Minnesund da et digert ras kom farende like før klokka 14. Brannvesenet måtte hjelpe henne vekk fra huset, og hun ble brakt til sykehuset for legesjekk. Det rundt 50 meter brede raset ødela også riksvei 177 som fortsatt er stengt.

Klissvåte jordmasser truer flere hus i området, og et stort område er sperret av og flere mennesker evakuert. Totalt er over 60 personer evakuert på Østlandet på grunn av rasfaren etter flere dagers voldsomt regnværet, melder tv2.no.

Rammet over 100 000 passasjerer

Sørlandsbanen har i hele dag vært stengt etter raset i Telemark i går. Banen forblir stengt ut uka. Samme skjebne led Eidsvollsbanen i går, men den åpnes i kveld.

Østfoldbanen er stengt mellom Mysen og Askim fordi sprekker i en fylling truer med å lage ras. Banen åpnes tidligst i morgen ettermiddag. På Gjøvikbanen blåste et tre over kjøreledninga ved Grua stasjon, men banen ble satt i drift i kveld.

- Vi håper det ikke blir mer nå, sier infosjef Kjersti Omejer i NSB til Dagbladet.no.

Vannet skapte trøbbel i morgentimene da en oversvømt sporveksel-motor slo ut sikringsanlegget. Drammensbanen ble 80 minutter forsinket, 400 tog fikk trøbbel og over 100 000 passasjerer ble rammet.

Posten blir forsinket

Ikke bare jernbanen har slitt med vannmassene. T-banelinja mellom Nationaltheatret og Majorstua ble stengt i ettermiddag fordi grunnvannet steg og oversvømmet linja. T-banen er nå i gang igjen. Oslo Sporveier trodde regnet var på retur og lot være å pumpe unna vann i natt.

På Kongsvingerbanen, Bergensbanen, Dovrebanen og Rørosbanen var det saktekjøring flere steder på grunn av den høye vannstanden. Men nå ser det ut til å snu. Meteorologene lover ikke finvær, men regnet vil avta kraftig.

- Det er på høy tid. Nå er det nok vann, fastholder infosjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

På Østlandet og Sørlandet stiger temperaturen selv om en og annen vanndråpe også vil falle i dagene framover. Godværet fortsetter i Trøndelag og Nord-Norge. Men også de får merke uværs-konsekvensene - posten kommer nemlig ikke fram. Sendingene til Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms blir ett døgn forsinket, melder tv2.no.

<B>JORDRAS: Jordmasser truer med å ta tre hus på Minnesund i Akershus. En kvinne kom uskadd fra det da et ras stoppet ved husveggen hennes ved 14-tiden onsdag. Raset gikk over riksvei 177, som ble stengt.
OMRINGET AV VANN: Store deler av Arvika ligner nå mer og mer på en by beleiret av vannmassene. Onsdag var vannivået 2, 90 meter over det normale.