UVITENDE? Har beboerne i caravanparken lukket øynene for en uhyrlig menneskebehandling eller kan det være mulig at de er uvitende til hva som har foregått? Foto: Keith Hammett.
UVITENDE? Har beboerne i caravanparken lukket øynene for en uhyrlig menneskebehandling eller kan det være mulig at de er uvitende til hva som har foregått? Foto: Keith Hammett.Vis mer

Slavene vil ikke snakke

Ni av mennene politiet mener ble holdt som slaver nekter å samarbeide med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITTLE BILLINGDON (Dagbladet): Helsetilstanden til 15 av mennene er så dårlig at de måtte til medisinsk behandling, opplyser politiet i Bedfordshire.

Den yngste er 17 år. Han ble brakt hjem til foreldrene sine.

Ifølge politiet nekter ni av mennene å samarbeide med dem. En reiste tilbake til leiren og hevdet at han var fornøyd med å jobbe der.

Identifiserer seg Et mulig utslag av det såkalte Stockholm-syndromet, mener ekspertene.

- Det kan skapes en situasjon der fanger identifiserer seg psykologisk med fangevokterne, sier Paul Donohoe i Anti-Slavery International.

Reagerer sterkt Da Dagbladet besøkte caravanparken i går ettermiddag, møtte vi opprørte beboere. De hevder å være totalt uvitende om at arbeidere er holdt fanget.

- Jeg har bodd her i ti år og vet med sikkerhet at ingen her er slaver, sier fembarnsmoren Margareth Lee (28).

Hun og venninnen Jacqueline Prize (45) reagerer sterkt på at politiet har omtalt boligområdet deres som en sigøynerkirkegård.

- Se her i huset mitt, synes du det ser fattigslig ut. Se på barna mine, synes du de virker ustelte, spør Prize.

To grupper Kvinnene kan ikke si med sikkerhet hvor mange som bor i Green Acres Caravan Park i Little Billingdon i Hertfordshire, sju mil nord for London.

- To folkegrupper lever her, vi er engelske sigøynere, de andre er irske reisende, som bor der nede, peker Margareth Lee.

 
Skjelte ut Sky I landlige omgivelser med lang avstand til nærmeste nabo ligger caravanene på rekke og rad. De ser ut som små lave eneboliger omkranset av murte gjerder og solide jernporter. Hunder bjeffer mot reporterne, som har strømmet til området det siste døgnet.

En liten gutt ruller ned bakvinduet og skriker «fuck off» til TV-teamet fra Sky News i det bilen han sitter i passerer innkjørselen til parken. To menn i en amerikansk pick up har enda styggere ord på lager når de skjeller ut pressefolkene.

Mer vennligsinnede er ei gruppe skoleunger som kommer løpende uniformskledd ut av skolebussen.

- Ta bilde av oss, da. Vær så snill, roper de til Dagbladets fotograf.  

Forkomne menn Søndag morgen våknet barn og voksne opp til en godt planlagt politiaksjon. 200 politimenn slo til mot leiren.  

24 menn ble hentet ut, mange av dem svært forkomne, ifølge politiet. De skal ha hatt tilhold i en nedlagt hundekennel og i båser i en stall.

- Mennene var i elendig fysisk form og forholdene de levde under var sjokkerende skitne og trange. Vi tror at noen av dem har bodd og arbeidet her under slaveforhold, noen i bare noen få uker, andre opp til 15 år, sier Sean O'Neill i Bedfordshire-politiet.

I Norge Politiet rykket ut etter å ha fått tips om at åtte menn jobbet som slaver i caravanparken. I stedet fant de tre ganger så mange.

Franskfødte Mickael (30) forteller til The Sun at han forlot leiren for tre måneder siden og at han hadde vært tvunget til å jobbe i Norge, Danmark og Nederland.

Nå lever han på gata.

En annen hjemløs Fred Walker (20) sier til Sun at ble fraktet til Tyskland for å jobbe i 2008.

Fire siktet Fem personer, bosatt i Green Acres Caravan Park, ble pågrepet under politiaksjonen i helga. En høygravid kvinne ble løslatt, mens fire menn i alderen 19 til 34 år fra samme familie er siktet etter den nye slaveparagrafen og risikerer straff på mellom sju og 14 års fengsel hvis de blir funnet skyldig.

TVILER: Jacqueline Prize (t.v.) og Margareth Lee hevder at det ikke kan ha forekommet slavearbeid i caravanparken der de har bodd i en årrekke. Her sammen med barna Thomas og Shioban. Foto: Keith Hammett
TVILER: Jacqueline Prize (t.v.) og Margareth Lee hevder at det ikke kan ha forekommet slavearbeid i caravanparken der de har bodd i en årrekke. Her sammen med barna Thomas og Shioban. Foto: Keith Hammett Vis mer

De framstilles i dag for fengsling i Luton Magistrates' Court.

Rasende kvinne En kvinne er rasende på politiet fordi ektemannen hennes er en av de arresterte.

- De tok mannen min. Han er uskyldig. Vi er over hundre reisende her, men vi holder ingen slaver.

Folk kommer og går som de vil hele tida, sier kvinnen, som ikke vil oppgi hva hun heter.

Sender penger Flere østeuropeere skal være blant gruppa på 24 som ble hentet ut av caravanparken.

- Jeg tror ikke noe på at de ble holdt som slaver, sier Margareth Lee.

- Vi sigøynere har ikke noe med de reisende her i området. Men jeg er sikker på at alle som jobber her får betalt. Jeg har sett de utenlandske arbeiderne på postkontoret, der de sender penger til familiene i hjemlandet, sier hun.

DAGEN DERPÅ: Dagliglivet gikk tilsynelatende sin vante gang i caravanparken i Little Billingdon, dagen etter den storstilte politiaksjonen. Her ber barna Dagbladets fotograf om å bli avbildet da de kom fra skolen i går.
DAGEN DERPÅ: Dagliglivet gikk tilsynelatende sin vante gang i caravanparken i Little Billingdon, dagen etter den storstilte politiaksjonen. Her ber barna Dagbladets fotograf om å bli avbildet da de kom fra skolen i går. Vis mer