Slaver for sjokolade

LONDON/OSLO (Dagbladet): Unger tvinges til å drikke urin, de piskes og brennemerkes. De er barneslaver på kakaogårder i Vest-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Elfenbeinskysten arbeider tusenvis av sjokoladeslaver. Herfra får Freia sine kakaobønner. Selskapet kan ikke utelukke at det står barneslaveri bak sjokoladen som selges i Norge.

Malick Doumbia fra Mali rømte fra en kakaoplantasje i Elfenbeinskysten.

- Jeg klarte å komme meg ut, men det er fortsatt tusenvis av barn som brukes som slaver på plantasjer i Elfenbeinskysten, forteller Malick til den britiske fjernsynskanalen BBC.

- Hvis denne reportasjen kan hjelpe til å få frigitt bare ett av de mange barna som blir holdt som fanger på gården, vil det medvirke til å gjøre noe veldig godt, sier den unge gutten.

Pisket

Barneslaveriet i Vest-Afrika er på nytt kommet i fokus etter den dramatiske jakten på et antatt slaveskip i påsken.

Kakaobarna blir ifølge Malick solgt for 150 til 300 kroner på spesielle markedsplasser i de tidligere slavekoloniene i Vest-Afrika.

Redd Barnas direktør i Mali, Salia Kante, sier til BBC:

- De blir stengt inne, pisket og slått hvis de prøver å flykte fra kakaogårdene.

Informasjonsdirektør i Kraft Foods Norge, Lise Bergan, kan ikke utelukke at kakaobønnene som brukes til å lage Freia sjokolade, er produsert ved hjelp av barneslaver.

- Våre bønner kommer fra Elfenbeinskysten. Der er det stort sett små familiegårder som dyrker kakaobønner, selv om vi dessverre ikke kan utelukke at noen av bønnene kommer fra plantasjer der slaver er involvert.

Bergan er imidlertid trygg på at undersøkelsene som er gjort av Kraft Foods i England, ikke er i strid med selskapets øvrige moralske prinsipper.

- De fant ingen grunn til å tro at det er «slavebønner» i våre blandinger.

200 000 barn

Flere organisasjoner, blant annet Redd Barna og FNs barnefond UNICEF, har i flere år prøvd å få satt en stopper for denne formen for barnearbeid.

Ifølge tall fra UNICEF blir 200 000 barn kjøpt og solgt i Vest- og Sentral-Afrika i løpet av ett år.

- Mennesker som drikker kakao eller kaffe, drikker blodet til disse ungene. Disse barna, helt ned til seksårsalderen, har sår over hele overkroppen, sier Redd Barna-direktør Salia Kante.

BANKES OPP: Barneslavene blir mishandlet på det groveste dersom de prøver å flykte fra kakaogårdene.