Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slaver lager klærne våre

De jobber natt og dag bak strømførende gjerder, og har aldri ferie. De tar amfetamin i kaffen for å orke mer, og er stuet sammen som burhøns i knøttsmå soverom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marius Sandvik

Dette er hverdagen for burmesiske tekstilarbeidere i Nord-Thailand, slik den blir beskrevet i kveldens utgave av «Forbrukerinspektørene» på NRK1. Programmet forteller om internasjonale klesgiganter som er brukere av disse fabrikkene.

Kirkens Nødhjelp og Erling Borgen har dokumentert brutale brudd på menneskerettighetene i produksjonshallene til klesfabrikker i et område ved den burmesiske grensa. Burmesere flykter fra et undertrykkende regime i Nord-Thailand, og havner som illegale immigrantarbeidere i reine interneringsleirer.

Moderne slaveri

Kirkens Nødhjelp og Erling Borgen har gjort undersøkelser i området i over ett år. De har funnet koblinger mellom tekstilfabrikkene i Nord-Thailand og flere kjente merkevarer.

- Dette er det nærmeste man kommer moderne slavearbeid, noe norske forbrukere bør ta inn over seg. Vi trenger kritiske forbrukere som stiller spørsmål ved hvor klærne er laget, sier Tarje Wanvik i Kirkens Nødhjelp.

Grov utnytting

Utnyttingen av disse tekstilarbeiderne slår det meste dokumentaristen Erling Borgen har opplevd av menneskelig grusomhet.

- Det har gjort et uutslettelig inntrykk å møte de burmesiske flyktningene. De flykter fra et grusomt regime, og så står klesgiganter og venter på dem over grensa og utnytter dem på det groveste, sier han.

Han besøkte flere av de burmesiske arbeiderne på sykehus, etter at de hadde kollapset eller kuttet av seg fingrer for å slippe unna fabrikken. Han mener det er nær 30000 flyktninger som har havnet i umenneskelige arbeidsforhold i Nord-Thailand.

- Det er sterkt å se disse klærne bli solgt for 700- 800 kroner i norske butikker, når jeg vet hva som ligger bak, sier Borgen. Han har selv barn som om noen år skal ut og kjøpe klærne selv, og synes det er viktig å gjøre dem oppmerksom på hvilke forhold klærne ofte blir produsert under.

Kirkens Nødhjelp råder klesgigantene som har kontrakter med fabrikker i Nord-Thailand, til ikke å trekke seg fra avtalene.

- De bør heller sette i gang umiddelbare forbedringstiltak og sørge for å etablere faste relasjoner til disse fabrikkene, sier Wanvik.

- Vi må ha bedre merking av klær. Opphavslandsmerking må tilbake på klær. Vi trenger og forordninger som gjør det mulig å se hvilken fabrikk og hvilken leverandør som står bak produksjonen av klærne vi kjøper, slik at vi kan forsikre oss om at de er produsert under etisk forsvarlige omstendigheter, sier Wanvik.

SLAVEARBEIDERE: Illegale immigrantarbeidere fra Burma jobber under slaveforhold på klesfabrikker i Nord-Thailand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media