Slaveskipet

CANNES (Dagbladet): Klokka 03.30 natt til i går ble slaveskipet «East Sea» satt på grunn utenfor den lille landsbyen Boulouris. Skipes kaptein og mannskap tok livbåtene og forsvant. Tilbake står «East Sea» som et monument over en kynisk, moderne slavehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ombord ser jeg 900 mennesker sitte, ligge og stå - nyfødte, voksne, unge og gamle - så tett at hjelpemannskapene har vansker med å komme ombord.

Bouloris ligger midt mellom Cannes og St. Tropez på den franske Rivieria - der rikfolkets jetset tilbringer dovne luksusdager på yachter, golfbaner og andre av livets solsider. Men her i Boulouris står «East Sea» 20 små meter fra land med 900 flyktninger, fullstendig utslitte, sultne og syke etter seks dagers sjøreise til det forjettede land.

De er kurdere som har betalt alt de eier for håpet om et bedre liv. Blant dem er 300 barn og 200 skrøpelige eldre, alle har de betalt mellom 4800 og 18000 kroner. I morgentimene igår visste de ikke hvor de var og ropte om hjelp, før hjelpen kom og noen ble sendt på sykehus, utmattet og dehydrert.

- Utlendingene som ikke har nødvendige papirer for å komme inn i landet og som ikke behøver å bli lagt inn på sykehus vil ikke få adgang til Frankrike, het det kort og effektivt i gårsdagens kommunike fra det franske innenriksdepartementet.

I klartekst betyr det at flyktningene som har ofret alt de eide vil bli sendt tilbake dit de kom fra, til Tyrkia og Irak. Mens den greske kapteinen, mannskapet og den syriske rederen på det kabodsjanskregistrerte skipet er som sunket i jorden - et titalls millioner kroner rikere.

Det er noe uvirkelig over denne lørdag morgen i den lille havnen Boulouris. I Cannes og St Tropez ser jeg luksusbåtene i multimillionklassen ligge på rekke og rad. Hit kommer jetsettere fra hele Europa i egne jetfly til den lille eksklusive flyplassen i Cannes for å slappe av i weekenden. Det koster 1000 kroner timen å spille golf på den lukkede private banen. Butikkene bugner av moteklær og gatene er så tettpakket av Mercedes, Rolls Royce og Porsche at en litt sliten Toyota ville vekke oppmerksomhet.

Slik «East Sea» er mistilpasset et nabolag der selv yachten til Kjell Inge Røkke knapt blir lagt merke til. Et skip med 900 flyktninger har grunnstøtt på vår dårlige samvittighet.

For fra «East Sea» hører jeg bare skrik og fortvilte rop om hjelp fra fattige, underernærte barn og voksne kurdere fra Irak og Tyrkia. De 300 barna under ti år, de 200 eldre og de to mødrene som har født under overfarten, er brikker i et kynisk spill. Ikke siden slaveskipene fra Afrika til Amerika er så mange mennesker stuet ombord på ett skip. De har rømt i uker, kanskje i måneder, før de kom ombord i «East Sea» i Tyrkia og har seilt i Middelhavet uten å vite hvor de ville ende.

Kurderne er på flukt fra forfølgelser som ingen ende vil ta i Tyrkia og Irak. Ingen vil ha dem.

I Monte Carlo en time unna, er Europas ledende Tv-personligheter samlet til den årlige fjernsynsfestivalen.

- Uvirkelig

«Det er noe uvirkelig over denne lørdag morgen i den lille havnen Boulouris på den franske rikmannsriviera: Et skip med 900 flyktninger har grunnstøtt på vår dårlige samvittighet», skriver Dagbladets medarbeider Knut Moberg fra Cannes.

I Boulouris står jeg sammen med mange andre på stranden og hører vonde skrik og rop fra fortvilte mennesker. Redningsarbeidet tar tid. Heldigvis er været godt med 15 graders varme og ingen sjø. I små grupper blir utmattede gamle og unge fraktet til land av marinen og Røde Kors.

Flyktningene blir ikke tatt i mot som helter. De blir fraktet bort til en usikker framtid i militærforlegninger. De som har papirer kan søke om asyl, som de muligens får: Det får de vite etter 20 dager.

Mens hundrevis av barn på flyktningeskipet ikke har fått vann på flere dager og må bæres ned i redningsbåtene, går det tradisjonelle karnevalet i Nice sin vante gang. Lørdag er det barnas dag med blomstershow, musikk, kostymer, opptog og konkurranser. En folkefest i sambatakt, i kontrast til valse tristesse for lutfattige flyktninger ombord på «East Sea».

900 FLYKTNINGER: Den greske kapteinen, mannskapet og den syriske rederen på det Kambodsja-registrerte skipet er forsvunnet. De er et titall millioner kroner rikere. Skipet ligger tilbake med 900 flykningers skrik om hjelp.
HJELPES I LAND: Blant flyktningene i skipet var det omlag 200 skrøplige eldre.
LUKSUSOMRÅDE: Her ligger «East Sea». Boulouris ligger midt mellom Cannes og St. Tropez på Den franske rivieraen.