Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sleipner» brøt overflaten

LYNGHOLM i Sveio / OSLO (Dagbladet.no): En livbøye var det første som kom til syne da vraket av hurtigbåten «Sleipner» brøt overflaten like før klokka 12.30 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livbøyen henger fast i vraket, som bærer tydelige preg av svært store skader.

Etter at vraket var hevet opp av sjøen, ble det plassert på en lekter som i løpet av dagen skal ta det til Leirvik på Stord. Der starter politiet sine videre undersøkelser av vraket i morgen, melder NTB.

Forsinkelser i dag tidlig

Arbeidet med å feste stroppene til «Sleipner» trakk ut i formiddag. Vraket var ventet til overflaten grytidlig i dag. Men ved 11-tida jobbet fortsatt dykkere fra Eide Marine Service med å sikre vraket av hurtigbåten før hevingen.

Det blåser sterk nordavind på redningsstedet ved Ryvarden fyr utenfor Haugesund. Flere ganger varslet talsmenn fra hevingsselskapet Eide Marine Service at båten var på vei opp. De siste meldingene fra lekterne over «Sleipner» gikk ut på at båten skulle være oppe i 11-tida. Men da klokka var 11, ble en ny dykker sendt ned til vraket for å inspirere stroppene som brukes til å sikre vraket under hevingen.

- Det blåser litt i området, men været vil ikke skape problemer, sa operasjonsleder Georg Eide til Bergens Tidendes nettutgave.

- Vi tar den tiden vi trenger. Vraket vil nå bli løftet opp og tømt for vann, før den settes på lekteren.

Delt i to

Etter nesten ni måneder på nesten 100 meters dyp, ble vraket etter hurtigbåten «Sleipner» hevet i dag. Seint i går kveld ble vraket plassert på 15 meters dyp ved Lyngholmen i Bømlafjorden, ifølge TV2.no.

- Klokka 04.00 i natt var de siste stroppene er på plass, og alt er klart til at kranfartøyet kan heve plattformen med vraket av «Sleipner» opp av sjøen, sa operasjonsleder Georg Eide til TV2.no i natt. Bortsett fra forsinkelsene, sier Eide at nattens arbeid har gått etter planen.

- Det gikk kanskje litt senere enn det vi hadde håpet, men det skyldtes de store skadene vraket er påført, sier Eide til TV2.no.

Vraket av hurtigbåten skal nærmest være delt i to.

Håper å finne Arne Halvor

Overlevende etter forliset og pårørende etter de som døde følger hevingsarbeidet med spenning. Flere har samlet seg på land ved Lyngholm for å følge redningsarbeidet på nært hold.

En familie i Haugesund håper ekstra sterk at det skal gå bra denne gang. Kanskje ligger sønnen deres fortsatt i vraket.

Politiet skal gå gjennom vraket like etter at det er tømt for vann. Håpet er at den eneste passasjeren som fortsatt er savnet etter forliset, Arne Halvor Aasbø (17), befinner seg inne i vraket.

Etter at politiet er ferdig med sitt arbeid, er det granskingskomisjonen etter Sleipner-ulykken sin tur til å saumfare vraket. Kommisjonen sin oppgave blir å se på konstruksjon, elektrisk anlegg og redningsytstyr for å sikre bevis.

16 mennesker omkom da hurtigbåten kjørte på skjæret Store Bloksen nord for Haugesund 26. november i fjor.

HEVET: Vraket av Sleipner henger nå og dingler over lekteren som skal frakte det til Leirvik.
STORE SKADER: Hevingen bekreftet det redningsmannskapet fryktet: Sleipner er delt i to.