«Sleipner»-offer kvalt av diesel

Minst én av de 16 omkomne i «Sleipner»-forliset døde fordi han fikk lungene fylt av diesel. Flere personer som var i live da de ble reddet opp fra havet, kan også ha omkommet av samme grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lungene til den omkommede kunne overlevd betydelig mengder vann, men dersom lungene blir fylt med diesel, klarer de ikke lenger ta til seg oksygen, skriver Dagsavisen.

Flertallet av de som omkom da «Sleipner» gikk ned, var unge mennesker i god fysisk form.

- Gutten vår var i svært god form. Vi kunne aldri forstå hvorfor han ikke skulle klare seg i sjøen slik som mange andre. Nå har vi fått vite hvorfor, sier guttens far til Rogalands Avis.

Foreldrene har fått bekreftet fra legehold at sønnen døde av kjemisk lungebetennelse.

Dieselolje er lettere enn vann og la seg etter forliset på vannoverflaten. Roy Erling Furre overlevde ulykken og forteller at han lå i sjøen og kjempet for å ikke svelge vannet som smakte diesel.

Drivstofftankene på «Sleipner» var sveiset rett på den nedre delen av skrogene, og da båten traff Store Bloksen, revnet skroget flere steder.

- Dette er den verst tenkelige plasseringen dieseltankene kan ha på en båt, sier katamaranekspert Magnar Reigstad til Rogalands Avis.

I dag kommer granskningskommisjonens rapport.