Slekt og venner i sorg

GOL I HALLINGDAL (Dagbladet): Hele bygda er i sorg. Tragedien på planovergangen i Gol preger hver eneste innbygger. Fem unge mennesker ble drept da bilen deres ble knust av toget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På fredag var jeg sammen med dem på puben Pernille. Jeg fatter det ikke, sier Stian Rogn, tidligere klassekamerat.

Alle i Hallingdals-bygda kjente de fem som omkom. Utpå ettermiddagen i går dro Stian Rogn ned til overgangen der bilen med de fem ungdommene ble påkjørt av toget klokka 2.20. natt til lørdag. Alle fem døde momentant i det kraftige sammenstøtet.

Ved overgangen var også Kristin Nilsen og Fredrik Medhun. De kjente også de omkomne.

- Det er ikke til å tro. Dette er slikt som en ikke tror skal skje her, sa Kristin. Hun var en av de mange som hadde vansker med fatte at de fem ungdommene var borte. Med 4500 innbyggere er ikke Gol større enn at alle kjenner alle. Sjokket over tapet preget hele bygda. Det var stille og rolig i sentrum. I går kveld holdt diskoteket i Gol stengt.

- Ord blir fattige

Stian Rogn var blant dem som var tidlig på ulykkesstedet.

- Bilen var fullstendig smadret, sier han.

En annen som var tidlig på stedet, var Gunnvor Sørensen i Gol Røde Kors ambulansetjeneste. Hun var på vei hjem om natta etter en transport sammen med makker Magne Berge.

- Ord blir fattige i en slik sammenheng. Hele bygda er rammet. Fem kjekke ungdommer er revet bort, sier hun.

Midt på dagen i går åpnet bedehuset i bygda dørene for venner av ungdommene. Inne satt et 20-talls sorgtyngede unge. Noen gråt høylytt, mens andre la armene om dem og prøvde trøste så godt de kunne. Andre stirret trist foran seg. En gutt klarte ikke å stoppe skjelvingen i hånden mens blikket var festet på kaffekoppen på bordet.

- Vi har åpnet en varmestuggu. Det er viktig for ungdommene å samles og få gi uttrykk for følelsene. Det er synd på dem som går og bærer på dette aleine, sa Per Arnulv Nordbø, sokneprest i Ål prestegjeld og prost i Hallingdal.
Han måtte tre støttende til fordi det var mangel på geistlige i Gol denne helga. Til stede var også medlemmer fra kommunens kriseapparat.

Klokka 14 startet en informasjonsstund på bedehuset. En del av jentene brast ut i høylytt gråt. Lensmannsbetjentene Steinar Aurmo og Geir Aase fortalte i korte trekk hvordan bilen hadde blitt truffet midt i siden av lokomotivets plog og ført 600 meter framover.

Roser og kors

Klokka 17 i går samlet de pårørende seg til minnestund på lensmannskontoret. Her fikk de pårørende informasjoner fra politifolkene og en lege som hadde vært på ulykkesstedet. Så tok de selv turen til planovergangen, hvor de la ned roser og små hvite kors.

Flere av de pårørende ga etterpå uttrykk for at samlingen hadde hjulpet dem i behandlingen av sorgen.
- Også jeg hadde nytte av denne stunden, sa lensmannen.

Mange unge mennesker møtte også opp på Gol ungdomsklubb i går kveld. Inne i klubben var belysningen dempet, og rolig panfløytemusikk ble spilt i bakgrunnen. Overalt var det gråtende ungdommer som forsøkte å trøste hverandre. På dansegulvet var det helt mørkt.

På scenen sto et enkelt bord med fem brennende stearinlys.

<B>UFATTELIG: Stian Rogn (t.v.) var sammen med de fem ungdommene kvelden før de ble revet bort. - Dette er ikke til å tro, sier han. Her sammen men Kerstin Nilsen og Fredrik Medhunsom også kjente de omkomne