Slektning av terrortiltalt østfolding pågrepet - og siktet for terror

To menn fra Østfold og Oslo pågrepet av PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  PST har i dag med bistand fra flere politidistrikt pågrepet to personer siktet for deltakelse og støtte til en terrororganisasjon, opplyser tjenesten selv på Twitter.

Dagbladet får bekreftet at det er to menn som er pågrepet. Den ene, en mann i 40-årene fra Østfold, er i slekt med en annen mann (23) som fra før er tiltalt for terror - på grunn av antatte bånd til Den islamske stat (IS).

Den andre, en mann i 20-årene fra Oslo, er et mer ubeskrevet blad, får Dagbladet bekreftet. Dagbladet får bekreftet at minst en av de pågrepne antas å ha hatt kontakt med miljøet rundt islamistgruppa Profetens Ummah.

Seniorrådgiver Siv Alsén i PST er ordknapp om pågripelsene.

- Vi har pågrepet en mann i 20-årene og en mann i 40-årene i Østlandsområdet, sier Alsén til Dagbladet.

Mannen i 40-årene fra Østfold er i slekt med en mann (23) som tidligere skal ha kjempet for IS i Syria - men som returnerte til Norge i februar i fjor med skuddskader i beinet.

23-åringen ble pågrepet av PST i desember i fjor. Dagbladet vet at PST mente at han planla å hjelpe andre personer med å reise til IS i Syria.

23-åringen er en av flere medlemmer av samme kompisgjeng i Fredrikstad som valgte å legge sitt gamle liv på hylla og bli hellige krigere for IS. For snaut to år siden var han en av flere kompiser som flere ganger møttes til en annen nå terrorsiktet mann fra nabolaget, og diskuterte religion til langt på natt.

23-åringen som er i slekt med mannen som er pågrepet i dag tilhørte et miljø i Fredrikstad-Lisleby-området der flere personer har reist til IS i Syria.

En av dem var en norsktsjetsjener som ble drept i fjor høst, en annen er Torleif Sanchez Hammer som nå er skarpskytter i IS' terrorhær.

Dagbladet kommer med mer.