Slektninger av gislene trygler USA om hjelp

Både familie og demonstranter oppsøkte USAs ambassade i Seoul onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familiene til de sørkoreanske gislene som fremdeles holdes av Taliban i Afghanistan, søkte onsdag mot den amerikanske ambassaden i Seoul for å få hjelp, ifølge nyhetsbyrået AP. 21 gisler blir fremdeles holdt av Taliban, etter at to av de opprinnelige 23 gislene er drept, ett av dem i går.

Personale ved ambassaden møtte slektningene etter at de i går oppfordret amerikanske myndigheter til å gripe inn med fredlige midler for å få slutt på den 14 dager lange krisen.

Spør USA om å forhandle

Både slektningene og den sørkoreanske regjeringen har insistert på at den tidligere internasjonale praksisen i slike saker må bli satt til side. Nå spør de USA om å gjøre et unntak fra regelen om å ikke forhandle med terrorister.

Samtidig kom USA med kraftig kritikk av at Afghanistan gjorde nettopp dette i den forrige lignende gisselsituasjonen. I mars løslot president Hamid Karzai fem fanger i bytte mot den italienske journalisten Daniele Mastrogiacomo, og kritiske røster mente dette kunne øke faren for kidnappinger.

Karzai kalte byttet den gang for en engangs hendelse. Afghanske myndigheter har imidlertid ikke sagt noe om hvorvidt de vurderer å løslate fangene som Taliban krever å få frigitt denne gangen.

«Bush, du har ansvar»

Samtidig var om lag 100 demonstranter fra studentgrupper og anti-amerikanske aktivistgrupper samlet foran den amerikanske ambassaden i Seoul. Flere hadde iført seg hvite masker med tårer av blod som rant nedover dem, og det ble ropt slagord mot USAs krigføring i Afghanistan.

HUNDRE PERSONER DEMONSTRERTE: Både demonstranter og slektninger av de 21 sørkoreanske gislene tatt av Taliban møtte opp foran USAs ambassade i Seoul onsdag. De håper på at USA kan involvere seg i den vanskelige gisselsituasjonen. Foto: Lee Jin-man/AP/Scanpix
HUNDRE PERSONER DEMONSTRERTE: Både demonstranter og slektninger av de 21 sørkoreanske gislene tatt av Taliban møtte opp foran USAs ambassade i Seoul onsdag. De håper på at USA kan involvere seg i den vanskelige gisselsituasjonen. Foto: Lee Jin-man/AP/Scanpix Vis mer

Plakater med tekster som «Bush; ikke drep » og «Bush, du har ansvar» ble båret høyt blant demonstrantene. Andre plakater hadde bilder av USAs flagg som ble ødelagt av en knyttneve, og oppfordringer om at USA skal trekke styrkene sine ut av Afghanistan.

Samtidig var det nesten flere politifolk enn demonstranter rundt ambassaden, som har fått økt sikkerhetstiltakene kraftig den siste tida.

– Bush har et ansvar for å gripe inn og forhandle med Taliban, sa aktivisten Oh Hye-ran til nyhetsbyrået AP.

Demonstrantene overleverte et dokument med det samme budskapet til ambassaden.

Taliban sier de vil fortsette å drepe gisler dersom afghanske myndigheter ikke innfrir kravene deres innen 9.30 i dag norsk tid.

Slektninger av gislene trygler USA om hjelp
PÅ VEI TIL AMBASSADEN: En slektning av en av de 21 gislene.
VIL HA USA UT AV AFGHANISTAN: Bring troppene hjem nå, er et av budskapene fra demonstrantene.
BAR MASKER: Flere av demonstrantene bar masker med tårer av blod foran ambassaden i Seoul onsdag.