Slemme Åslaug

Akkurat da Jens Stoltenberg trodde han hadde full kontroll, dukket Åslaug Haga opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun så ut som en levende reklameplakat for å ta seg et lengre avbrekk fra politikken. Brun, slank og struttende av energi, stilte Åslaug Haga i går opp foran det samme kobbelet som hadde fulgt en nedkjørt statsråd ut av døra fem måneder tidligere. Ellers var hun sitt gamle jeg; usentimental og praktisk. Alt var ryddet opp i, alt skulle på bordet. Ikke et snev av bitterhet. Hypotetiske spørsmål om hennes ublide skjebne kastet hun ikke bort tida på, i hvert fall ikke offentlig. Ferdig med den saken.

Og nå over til utenriks. Kongo. EU. Afghanistan. Etter fem minutter skulle man nesten tro det var dette Åslaug Haga drev med. Ikke utleie av stabbur.

Ja, og så dette rødgrønne prosjektet som stadig beveger seg i politikkens grenseland. Haga hevdet at «denne prosessen har gjort meg til et bedre medmenneske», og det virket som hun så det som en medmenneskelig oppgave å redde de rødgrønne fra en varslet undergang.

Selvfølgelig bruker hun ikke slike ord. Nei, hun mener bare at prosjektet trenger litt oppussing for å få det til å skinne igjen. De rødgrønne må bli dristigere, tydeligere og slemmere. Det siste visstnok mot opposisjonen, ikke hverandre. Skal de rødgrønne ha en sjanse til å vinne valget, må de vise vilje til handling, mente Haga:

– Hvis man bare er fornøyd med å drifte landet, kan man like godt overlate makta til byråkratiet.

Hun siktet overhodet ikke til Jens Stoltenberg, og vi får vel tro henne. Kanskje har hun ikke fått med seg at han stadig blir beskyldt for å være en pragmatisk administrator uten politisk dristighet og handlekraft. Nei, dette landet kan ikke få en bedre regjering eller en bedre statsminister, forsikret Haga lojalt. De rødgrønne må bare overbevise velgerne om egen fortreffelighet. Ikke minst måtte folk forstå at uten Senterpartiet ville det ikke vært noen rødgrønn regjering, samme hva historieforskere og andre måtte hevde.

Hvordan skal så Haga gå fram for å få de rødgrønne til å skinne? Må Kristin og Jens settes på samme diett og treningsprogram som Haga selv er på?

– Jeg skal argumentere innad – og ikke minst utad, sa Haga.

Det siste hørtes mer ut som en trussel enn et løfte. Hvis Jens Stoltenberg så pressekonferansen, er han trolig allerede i gang med å skaffe Haga mer å gjøre. Åpenbart har hun hatt for mye fritid den seinere tida og har begynt å se ting utenfra. Det blir det bare bråk av. Alternativt kan han oppmuntre henne til å skrive bok. I motsetning til de fleste politikere på vei ut, varslet ikke Haga et oppgjør i sine memoarer. Hun avviste ikke at hun skrev på noe, men det var ikke boka alle ventet seg.

– Jeg er jo glad i skjønnlitteratur, sa hun.

Antydet hun at de rødgrønne kan ende opp som ren fiksjon?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer