FORSVARER SEG: - Det er latterlig. Dere rapporterer jo basert på anonyme kilder, så da er det vanskelig å forsvare seg, sa Sarah Palin til journalistene i Anchorage. Foto: AP Photo/Al Grillo
FORSVARER SEG: - Det er latterlig. Dere rapporterer jo basert på anonyme kilder, så da er det vanskelig å forsvare seg, sa Sarah Palin til journalistene i Anchorage. Foto: AP Photo/Al GrilloVis mer

- Slemt, ondsinnet, umodent

Palin langer ut mot «dustete» kritikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): Sarah Palin tok i går kraftig til motmæle mot kritikken fra tidligere McCain-medhjelpere. Fra Anchorage i hjemstaten Alaska sparte hun ikke på kruttet i sine første offentlige kommentarer siden valget torsdag.

- De påstandene er ikke sanne, sa den tidligere republikanske visepresidentkandidaten, ifølge Associated Press (AP).

Hun avviste at republikanske advokater skal til Alaska for å kreve tilbake den kostbare garderoben hun skaffet seg under valgkampen. Hun avviste også at hun ikke visste at Afrika er et kontinent.

Palin karakteriserte kritikken fra anonyme McCain-kampanjemedhjelpere som «feig». Hun sa det hadde vært frustrerende å skulle svare på falske beskyldninger når hun ikke visste hvem de kom fra.

- Det er latterlig. Dere rapporterer jo basert på anonyme kilder, så da er det vanskelig å forsvare seg, sa hun til journalistene, ifølge AP.

- Uprofesjonelle duster
Hun mislikte sterkt hvordan historiene var tatt ut av sin sammenheng.

- Det er slemt. Det er ondsinnet, det er umodent, det er uprofesjonelt. Og de typene er duster («jerks») hvis de kom seg unna med det, å ta ting ut av kontekst, og så prøve å spre det i nasjonale nyhetsmedier, sa hun til CNN.

Blant påstandene er at Palin trodde at Afrika er et land. Hun skal heller ikke ha visst hvilke land som er med i frihandelsområdet NAFTA, nemlig USA, Canada og Mexico.

Overfor CNN spekulerte Palin på om historiene kan ha kommet fra rådgivere som hjalp henne før debatten mot demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden. Hun sa at hun husker å ha hatt samtaler om NAFTA og Afrika under disse forberedelsene, men avfeier påstandene som usanne.

- Ikke mine klær
Palin og familien hennes skal angivelig ha brukt mer enn de 150.000 dollarene på klær som Den republikanske nasjonalkomiteen (RNC) har opplyst om tidligere.

- Det var RNC som kjøpte klærne. Det er RNC sine klær, og ikke mine. Jeg tvang aldri noen til å kjøpe noen ting. Jeg ba aldri om noe mer enn kanskje en Diet Dr Pepper av og til, sa Palin ifølge Anchorage Daily News.

Palin fnøs av rapportene om at RNC vil sende advokater for å ta klærne hjemme hos henne.

- Det skjer ikke. Ingen har fortalt meg at de skal komme til huset mitt for å lete gjennom skapene, sa hun og la til at hun ikke er sint, men mest skuffet over medieinteressen for garderoben hennes.

- Dette er bare veldig, veldig skuffende fordi det er Barack Obamas tid akkurat nå, sa hun, og la vekt på det historiske tidspunktet for nasjonen.

Avviste «spenninger»
Det har også vært rapportert om et heller kjølig forhold mellom McCain og Palin.

- Dette er så uheldig og, ærlig talt, kvalmende, sa Palin-medarbeider Meghan Stapleton i en skriftlig kunngjøring torsdag, ifølge CNN.

Hun sa at beskyldningene ikke er sanne, og at siden de er anonyme, er det ikke noe spesifikt å svare på.

- Vi har den største anerkjennelse for sentator John McCain. Det var en ære for guvernør Palin å bli utpekt som McCains medløper, sa Stapleton og understrekte at Palin, som Alaska-guvernør, ser fram til å jobbe med Obama når han overtar som president.

Også på valgdagen avviste Palin at det var spenninger mellom henne og McCain.

Holder seg hjemme
Palin dro fredag tilbake til sitt guvernørkontor i Anchorage. Hun sa da, ifølge AP, at hun ikke har noen umiddelbare planer om å bruke sin nyvunne berømmelse og popularitet som presidentkandidat i 2012.

Hun sa isteden at hun bare ville komme seg tilbake til guvernørkontoret for å arbeide videre for en gassrørledning og forberede delstatsbudsjettet for 2010.

Palin avviste også at hun sikter mot et snarlig sete i Senatet. En plass kan nemlig åpne seg snart, for den republikanske senatoren Ted Stevens fra Alaska kan ligge tynt an i eget parti. Han er anklaget for ikke å ha rapportert inn gaver for over 250.000 dollar, skriver AP.

VEL HJEMME: I Anchorage fikk både kritikere og presse passet sitt påskrevet. Foto: AP Photo/Al Grillo
VEL HJEMME: I Anchorage fikk både kritikere og presse passet sitt påskrevet. Foto: AP Photo/Al Grillo Vis mer