STOR - OG RÅDYR - I KJEFTEN: Deutsche Bank har nå punget ut med åtte milliarder kroner til arvingene etter Leo Kirch - som gikk konkurs fordi baksjef Rolf Breuer (bildet) ga ham økonomisk dødsdom i et intervju. Foto: Frank Rumpenhorst / AP / NTB Scanpix
STOR - OG RÅDYR - I KJEFTEN: Deutsche Bank har nå punget ut med åtte milliarder kroner til arvingene etter Leo Kirch - som gikk konkurs fordi baksjef Rolf Breuer (bildet) ga ham økonomisk dødsdom i et intervju. Foto: Frank Rumpenhorst / AP / NTB ScanpixVis mer

Slengte med leppa - må betale åtte milliarder

Det koster banken åtte milliarder kroner at direktøren slengte med leppa. Nå mottar han sitt livs kjemperegning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Rolf «Mr.Teflon» Breuer (77) var gjennom mange år sjef for Deutsche Bank - og en av Forbundsrepublikkens mektigste. Han var kjent for store ord og en uovertruffen arroganse. 

Katastrofen inntraff  i 2002 under et intervju med tv-stasjonen Bloomberg . På direkte spørsmål svarte Rolf Breuer at han ikke mente at den vaklende media-magnaten Leo Kirch hadde noen overlevelsessjanser.

- Hvem har lyst til å satse flere penger på ham, spurte Rolf Breuer retorisk - og dømte samtidig Leo Kirch til en hurtig konkurs.  

Mindre enn ei uke seinere, lå milliardimperiet i ruiner. 

En rasende Leo Kirch erklærte at Deutsche Bank hadde skylda, og at han kom til å forfølge banksjefen sjøl gjennom alle rettsinstanser.  Rolf Breuer sto de første rundene med et seierssikkert flir om munnen. Men etter hvert fikk han latteren i halsen. 

Dommerne begynte åpenlyst å tvile på at han snakket sant.

Med hensikt Bildet som ble tegnet av vitnene, viste en kynisk og hensynsløs banksjef, som mer enn gjerne bidro til å sparke bein for en storkunde i vanskeligheter. For Deutsche Bank kunne etterpå håve inn enorme fortjenester på å selge ut aksjene som Leo Kirch hadde lagt som sikkerhet. 

Blant annet tjente banken en formue på å realisere Kirchs betydelige andel av aksjer i Springerkonsernet. 

Mange spør seg om ikke Deutsche Bank med hensikt forårsaket konkursen, slik at den etterpå kunne delta i plyndringen av det verdifulle boet.

«Mr. Teflon» Breuer ble kalt Mr. Teflon, og var berømt for sitt steinansikt og kyniske kommentarer. Flere aviser stilte gjennom åra spørsmål om mannen i det hele tatt var i besittelse av menneskelige følelser. 

De siste par åra har tilhørerne under ulike sammenstøt i forskjellige domstoler blitt presentert for en eldre herre som med skjelvende stemme og tårer i øynene omtaler seg selv som en «hedersmann». 

Men dommerne lar seg ikke lenger påvirke. I fjor måtte Breuer svelge ei bot på tre millioner kroner for forsøk på å manipulere bevis og vitner.

Forlik I forrige uke ble det tydelig at banken sto i overhengende fare for å bli dømt til å betale et enormt beløp i erstatning. 

Reaksjonen kom i form av et tilbud om forlik. 

Og Leo Kirchs arvinger godtok til slutt 970 millioner euro - eller om lag åtte milliarder kroner - for å droppe videre søksmål.

Nå blir Deutsche Bank tvunget til å søke erstatning hos sin tidligere sjef. 

For det er tvilsomt om bankens forsikringsselskap vil ta regninga for en oppkjeftig direktør som - for løpende kamera - begår dumheter i milliardklassen. Breuer har selvsagt ikke slike summer til rådighet, men i følge avisa Süddeutsche Zeitung er det veldig sannsynlig at banken nå vil forsøke å få kontroll over flesteparten av de 100 millioner kronene som han personlig skal være god for.