Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slengte med leppa - må betale åtte milliarder

Det koster banken åtte milliarder kroner at direktøren slengte med leppa. Nå mottar han sitt livs kjemperegning.

STOR - OG RÅDYR - I KJEFTEN: Deutsche Bank har nå punget ut med åtte milliarder kroner til arvingene etter Leo Kirch - som gikk konkurs fordi baksjef Rolf Breuer (bildet) ga ham økonomisk dødsdom i et intervju. Foto: Frank Rumpenhorst / AP / NTB Scanpix
STOR - OG RÅDYR - I KJEFTEN: Deutsche Bank har nå punget ut med åtte milliarder kroner til arvingene etter Leo Kirch - som gikk konkurs fordi baksjef Rolf Breuer (bildet) ga ham økonomisk dødsdom i et intervju. Foto: Frank Rumpenhorst / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Rolf «Mr.Teflon» Breuer (77) var gjennom mange år sjef for Deutsche Bank - og en av Forbundsrepublikkens mektigste. Han var kjent for store ord og en uovertruffen arroganse. 

Katastrofen inntraff  i 2002 under et intervju med tv-stasjonen Bloomberg . På direkte spørsmål svarte Rolf Breuer at han ikke mente at den vaklende media-magnaten Leo Kirch hadde noen overlevelsessjanser.

- Hvem har lyst til å satse flere penger på ham, spurte Rolf Breuer retorisk - og dømte samtidig Leo Kirch til en hurtig konkurs.  

Mindre enn ei uke seinere, lå milliardimperiet i ruiner. 

En rasende Leo Kirch erklærte at Deutsche Bank hadde skylda, og at han kom til å forfølge banksjefen sjøl gjennom alle rettsinstanser.  Rolf Breuer sto de første rundene med et seierssikkert flir om munnen. Men etter hvert fikk han latteren i halsen. 

Dommerne begynte åpenlyst å tvile på at han snakket sant.

Med hensikt Bildet som ble tegnet av vitnene, viste en kynisk og hensynsløs banksjef, som mer enn gjerne bidro til å sparke bein for en storkunde i vanskeligheter. For Deutsche Bank kunne etterpå håve inn enorme fortjenester på å selge ut aksjene som Leo Kirch hadde lagt som sikkerhet. 

Blant annet tjente banken en formue på å realisere Kirchs betydelige andel av aksjer i Springerkonsernet. 

Mange spør seg om ikke Deutsche Bank med hensikt forårsaket konkursen, slik at den etterpå kunne delta i plyndringen av det verdifulle boet.

«Mr. Teflon» Breuer ble kalt Mr. Teflon, og var berømt for sitt steinansikt og kyniske kommentarer. Flere aviser stilte gjennom åra spørsmål om mannen i det hele tatt var i besittelse av menneskelige følelser. 

De siste par åra har tilhørerne under ulike sammenstøt i forskjellige domstoler blitt presentert for en eldre herre som med skjelvende stemme og tårer i øynene omtaler seg selv som en «hedersmann». 

Men dommerne lar seg ikke lenger påvirke. I fjor måtte Breuer svelge ei bot på tre millioner kroner for forsøk på å manipulere bevis og vitner.

Forlik I forrige uke ble det tydelig at banken sto i overhengende fare for å bli dømt til å betale et enormt beløp i erstatning. 

Reaksjonen kom i form av et tilbud om forlik. 

Og Leo Kirchs arvinger godtok til slutt 970 millioner euro - eller om lag åtte milliarder kroner - for å droppe videre søksmål.

Nå blir Deutsche Bank tvunget til å søke erstatning hos sin tidligere sjef. 

For det er tvilsomt om bankens forsikringsselskap vil ta regninga for en oppkjeftig direktør som - for løpende kamera - begår dumheter i milliardklassen. Breuer har selvsagt ikke slike summer til rådighet, men i følge avisa Süddeutsche Zeitung er det veldig sannsynlig at banken nå vil forsøke å få kontroll over flesteparten av de 100 millioner kronene som han personlig skal være god for.

Hele Norges coronakart